På 70-tallet hadde vi landsted oppi Fosskleva oppom Stene på Å. Mange planer virret i hodet mitt om tur til Ilfjellet. Som jobb og studier tok tida, for å ende opp som krøpling, ble det aldri noe av det. Idag ble deler av turen gjennomført, med litt annen start.

Slik jeg leser dagboka idag, var planen blitt Jorlia til Ilfjellet. Denne fine maidagen ville jeg prøve den lengste turen via Storhaugen og videre østover Seterstien.

Turminne fra 25. mai 2003

Startet i 10-tida i 14 grader, lettskya gråvær, parkerte nede ved veien og gikk opp i Jorlia. Nydelig vårdag med fuglesang og sau på beite.

Spælsau

Gikk inn på tunet i Jorlia for å se på husene.

Jorlia, våningshuset


Bjørklia

Gikk oppover traktorveien til Bjørklia. Videre opp engene mot Jora, inn i gammel planta skog, og der fant jeg den gamle seterveien oppover!


Utsikt fra Bjørklia mot Å i Meldal. Foss snekkeri sees midt i bildet

Tung, bratt granskog videre oppover. Kom endelig oppå myrene under Storhaugen og da åpnet det seg vidsyn!


Oppå myrene med utsikt til Trollhetta (midt i bildet), Snota og Rindhatten.

Fortsatte oppover og krysset seterstien fra Grut. Var nå kommet inn i Meldal kommune. Tok rett på toppen, greit å gå i heia, fant ingen sti.

Storhaugen 737 moh med Resfjellet i vestUtsikt nordover mot Flyttan med Høgknippen. Grefstofjellet ruver bak.

Ilfjellet sett fra Storhaugen

Satt nå der å spekulerte på Ilfjellet i sør. Da jeg var 20, ung og sprek, hadde vi turer hit til Storhaugen fra Kleven. I årene etter drømte vi om å fortsette videre til toppen av Ilfjellet, en sånn lang dagstur. Nå i 2003 hadde jeg nok greid det, altså fra Fosskleva via Storhaugen der jeg nå satt. Men det meste av turen ville være igjen, Krokåtvatna “ligger iveien”, måtte ha gått vestover, rundt vatnet via Gorsetsetra og oppover Storbekken (midt i bildet). Får prøve et senere år.

Slettet

Gikk nå rett ned til Grutasætren og ned til Seterstien igjen, fortsatte østover i retning Blankvatnet. Gikk på nordsida av Litj-Krokåtvatnet. 

Ilfjellet sett fra Litj-Krokåtvatnet

Ved ei av hyttene på N-sida av Krokåtvatna leste jeg av gradstokken, det var 16 grader!

Fortsatte videre, over ei gild bru over Svorka og kom til Vaulan.

Vaulan

Østover var det fin setersti, så oppunder Småliin og kom nå til Fjellvollen.

Fjellvollen

Fra Fjellvollen kraftig sti østover og snart fikk jeg se hele Raudhatten!

Raudhatten sett fra Fjellvollen


Litjperholtjønna

Ei lita tjønn like under Raudhatten. Det offisielle navnet på kartet er Litjperholtjønna. Lurte på om Per var en kar fra Holt eller Hol ? Hol er jo Rennebu, på vestsida av elva, rett over for kirka.


Raudhatten 739 moh.
Kom oppå toppen sånn halv seks. Under rasten begynte jeg å innse at det ble langt ned til Jorlia igjen!


Fantastisk vidskue fra Raudhatten inn i Trollheimen!

Så smått gikk jeg ned og strøk ut Seterstien. Tilbake til Fjellvollsetra, sjekket jeg avstander, jo det var fremdeles 4 km å gå til Grutasetra!

Ved Krokåtvatna med Storhaugen rett fram. Blåhøa og Svarthetta i bakgrunn!

Tilbake til Grutasetra halv ni. Fremdeles god og varm vårkveld. Så, jeg sprang oppå Storhaugen igjen, for å se på utsikten!

Kom etterhvert ned til Jorlia igjen, sånn i elleve-tida. Det ble 22,3 km idag totalt. Dagen var fulkommen, slik en tur har jeg drømt om i årevis, helt fra jeg satt i hammocken oppi Kleven på 1970-tallet!

 

 

Oversiktskart over dagens tur. Startet fra Jorlia lengst vest på kartet. Gikk seterstien oppover nesten til Grutasetra, gikk rett oppå Storhaugen. Nedigjen til Grutasetra, videre seterstien østover til Krokåtvatna og opp til Vaulan. Østover til Fjellvollsetra og seterstien via Litjperholtjønna til Rauhatten. Ble en lang vårtur på ca 22 km tur/retur Jolia.

……….

Skrevet 4. januar 2022. Dagboka er fremdeles kortfattet. nevner lite om avstander og pauser. Tok mye bilder på turen.