Nå i romjula har jeg lyst å minnes noen flere turer, begynner med Dyrstolan 929 moh. Min aller første tur dit var tidlig i juli 2003. Da kjørte jeg helt inn i Engdal og gikk fra Gammelsetra. Nydelig sommerdag, fin topptur! Dagboka er fyldig fra denne turen.

Sent i oktober 2006 gikk vi samme turen, men fikk tett tåke oppom Kvennrotfjellet.

Turminne 3. juli 2003

Startet i elleve-tida fra Gammelsetra, 25 grader. Kjørte bomveien fra Engdal.

Gikk traktorveien innover og over brua. Prata med en som hadde fiska i vatna på andre sida. Dermed fikk jeg vite hvordan jeg gikk opptil Kvennrotfjellet. Det var ei svær myr oppi der fikk jeg vite, men veien slutta så jeg ble litt i stuss. Måtte baske meg opp storsteinur før jeg kom oppå myrflata.


Myra under skaret

Oppå der åpna seg landskapet og jeg fikk Kvennrotfjellet rett opp i sør. Her fant jeg den gode stien til fjells!

Utsikt ut Engdalen

Fikk endelig sett utover dalen med Vinjefjorden rett fram!


Hardbakkbotn med Blåfjellet rett over dalen

Hornfjellet

Fulgte så stien oppå skaret og hadde en lang lunsj under det svære Hornfjellet. Det var en god vind, ble varmt idag, så jeg satt i rene nettoen. Nå var klokka halv to og jeg hadde oversikt over turen videre.


Utsikt østover mot Småvassbotn, Ruten er den høye til venstre


På kanten av Kvennrotfjellet med Dyrstolan rett fram

Nå var det ganske lettgått fjellhei videre oppover Kvennroten, men gikk ganske rett fram likevel, ble bratt på slutten opp til skaret. Erfarte i 2006 at det er nok greiere å gå oppå Kvennrotfjellet og så nedi skaret ved Dyrstolan så blir det ikke så bratt.

Oppå skaret lang pause med nydelig utsikt vest- og sørvestover. Er vel Saksa og Hjelmen vi ser i horisonten mot venstre.
Utsikt vestover, Dalafjelltjønna rett ned

Nå var jeg altså oppå skaret, og møtte snart den rødmerka turstien fra Hardbakkhytta i vest, den fortsetter over Dyrstolan ned til Grytbakksetra i øst.

Rødmerka sti til topps

Og hvilket kjempepanorama i sør utover Trollheimen og med Honnstadknyken foran!


Dyrstolan 929 moh

Kom til toppen av Dyrstolan i 5-tida, frisk og deilig vind, litt over 6 km hit ble det. Frisynt topp ja! – står det i dagboka! Har brukt 2 sider i dagboka på å notere ned de fjella jeg så rundt omkring. Men, dengang i 2003, tenkte jeg ikke på Neådalssnota, dermed fikk jeg ikke det helt til å stemme med alle fjella vestover fra Snota.


Utsikt sørover med tre markante tinder i Trollheimen. Fra venstre den høye 2-puklete ryggen på Snota, nesten midt i bildet er Neådalssnota, så Fruhøtta og til høyre Rognnebba


Honnstadknyken rett fram, brei, svær rygg. Rett bak er Trollhøtta, til venstre den markante Blånebba. Den store bak Blånebba er Storsalen. Den høye bak Trollhøtta er Tåga/ Såtbakkollen. De store bak Knyken er Skarfjellet med takkene på Trolla bak.

Etterhvert var tid for å forlate et av de største vidsyn jeg har sett. Ruslet ned i samme lei som opptur, var nede ved lunsjplassen igjen halv ni.


Utsikt vestover mot Stabblandet

Satt ved ett av tjønnen oppå salen og ble helt fjetret av utsikten vestover mot Tustna. Måtte prøve å få meg en tur dit. MyggA ble redningen i kveld, jeg ventet på det, var bra forberedt.

Nedturen gikk radig nå som jeg kjente stiene. Var tilbake ved Gammelsetra halv ti, 19 varmegrader, 10 timers tur, ble sliten idag.

 

Kart over turen min fra Gammelsetra til Dyrstolan. Kartet viser gps-sporet fra 2006, jeg gikk samme trasè sommeren 2003. Legg merke til kommune/fylkes-grensene på kartet fra 2006!


Oversiktskart med turen min grovt inntegnet i rødt. Dagens grense mellom Heim i Trøndelag og Surnadal i Møre og Romsdal.

…..

Skrevet 27. des 2021