Kalde, klare novemberdager med lite snø er perfekt til turer i kystfjella. Idag var det 2 pluss, vindstilt og blank, skyfri himmel da jeg starta i Settemsdalen kl 9, 100 moh. Fulgte traktorveien videre innover gjennom granplantasjen og bratt opp til et veikryss. Her fant jeg den godt merka stien!

Alle stabber

Greit oppover myra, så brattere opp skogen via Bjørntrappa opp til stikrysset like før Almbekkvatnet. KNT-stien fortsetter videre forbi vatnet til Tverrlihytta, jeg gikk bratt opp Hjelmstiem og fant meg tørrabbe for tepause.  Det var riktig vakker sommerstemning i sola, med en mild bris og fantastisk vidskue til Sula, Reinsfjellet, Saksa, Storhavet og Stabban.

trolhettsurn

Stien gikk slakt rett mot Hjelmen og svingte via en leskjerm. Her var det sannelig kalkrik mark med mye rødsildre. Nå ble stien stadig brattere, oppi egga var et parti like før toppen med “friklatring”.  Selve topplatået er ei stor slett, flate, jeg kom til toppvarden på Hjelmen 978 moh klokka 1230, 4,3 km fra Settemsdalen, 870 høydemeter besteget på nesten tre timer effektivt. Her ble jeg en stund, hvilken himmelsprakende frisikt!

thebluones

Rett vest et utrolig syn mot Sunnmøre og Reinsfjellet, i nord alle 7 store på Stabblandet, med Saksa og Tussan foran, i øst innover Nordmøre med Ruten, mot sørøst Rindalsfjella med Snipen, Jørunholet og Tifjellet, Resfjellet og Ilfjellet bakom, mot sør det meste av Trollheimen – Trollhetta, Snota, Fruhøtta, Blånebba, Rognnebba, Neådalssnota,Trollhøtta, Kråkvasstind, de to toppene på Sula, Grinaren, Skjerdingfjellet, Snøfjellet med Såtbakkollen rett bak. Trolla, Vinnufjellet med Dronningkrona ( Kongskrona er skjult av Dronninga).

Det ble en helt utrolig solnedgang, jeg satt ei god stund på kanten ved vatnet og bare tok til meg sola i vest før jeg fortsatte videre ned i skyggen.

Kjerringa med staven

Greit og fint ned til skogsveien, tilbake til bilen i halv fem tida. 9 km totalt idag på 7 timer, 3 timer opp og 2 ½ ned.

Hjelmnedafra

Turbeskrivelse: Kjør uti Settemsdalen og ta inn grusveien nedpå flata østover, parker ved brua. Gå videre opp grusveien til veikrysset oppom granplantinga. Finn KNT stien rett opp sør, gå opp til stikryss litt før Almbekkvatnet. Ta opp stien til Hjelmen. Bratt lengst oppi! 5-6 timers tur på 9 km t/r. Fantastisk utsikt!

Reinrose. Året etter, oktober 2004, var jeg en ny tur oppi Hjelmen. Fant reinrose:

 

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments