Turminne fra 1. mai 2004

I alle år har familien kjørt en kystrunde 1. mai, fra Orkanger og ut til Valsøyfjorden, biltur som vi alle fikk vårfølelse av med grønn enger i Valsøybotn!

Nå dro jeg helt alene i samme retning og samme dag, planen var Stabblandet. Men den ferja fant jeg aldri utav så jeg kjørte ned til Skausetvatnet, parkerte ved Skauset og traska ivei oppover. En herlig vårdag!

Skauset

Startet ved Skauset ved 11-tida, 35 moh, heggen står i bristeferdig knopp! Skogen var en blanding av or og hegg, med en del interessant hasselkratt.

Fine lauvskogen oppom Skauset

Gikk den gode seterveien opp til setrene. Men brua over Skausetelva var haug med stokker, så måtte vade.

Skausetelva med rester av bro

Da var det kort vei til seters. Fantastisk vårdag, og du for en herlig fuglesang. Rett i sør så jeg rett mot Stabblandet, litt av en fjellrekke bortover!

Skausetsetra

Her kunne jeg blitt lenge, en nydelig plass å være denne fine vårdagen. Det var Storøra på Stabblandet jeg så rett fram, tanken om tur dit ble nå født. Fortsatte videre oppover langs Seterelva, og kom etterhvert til en ruin.

Ertvågssetra

Dette måtte være den gamle Ertvågssetra, ifølge kartet så skulle den være her. Nå er bare ruinene igjen av den. Ertvågen er på andre sida, på øst-sida av Ertvågsøya.

Ertvågsfjellet rett fram

Videre oppi skaret mellom Ertvågssfjellet og Korsbakkfjellet, valgte det siste fordi det er høyere og nærmest fjorden og Trollheimen.

Kom til toppen av Korsbakkfjellet 694 moh ved 17-tida, 6 km fra Skauset. Det er vel lett å forstå at jeg ble helt perpleks av denne utsikten til fjell og fjord!

Litt disig utsikt, men fantastisk utsikt! “Ville tinder!” som det står i dagboka.Rett fram var et fantastisk syn jeg kjente så godt!

Saufjellet til venstre, Hjelmkona i midten og Hjelmen

Her er en bit av Trollheimen.

Utsikten sør mot Trollheimen. Har satt navn på et par sentrale fjell som vi ser fra Korsbakkfjellet.

Utsikt nordøstover mot Aure. Steingeita er den høye salen midt i bildet. Fonna blir i disen rett bak.

Utsikt østover inn Vinjefjorden. Ruten er den høye, hvite midt i bildet. Arøya rett ned, fjella rett bak blir bl.a. Dyrstolen som den høyeste.

Etterhvert begynte jeg på hjemtur og nå blir det middag, endelig skulle jeg prøve å lage meg real middag ute på tur! Gikk ned fra toppen i SV-retning, først til Gjuvvatnet, så videre til Rognlivatnet hvor jeg slo leir.

Middag ved Rognlivatnet

Turvanene var etablert, så ved Rognlivatnet på tur ned, strødde jeg utover alt i sekken og danderte meg selv oppå sitteplata mens jeg ordnet til primusen. Legg merke til termosen – det er den samme idag, den er med uansett, fylt av varm drikke. Ennå manglet det vikigste av alt, fjellduken! Den kom ganske snart, det var på slike turer jeg savnet den virkelig, spesielt det å bre den over seg ved middagshvilen i småkalde vårkvelder.

Ruslet etterhvert tilbake til Skauset. Har ikke notert hvor jeg gikk i dagboka, trolig gikk jeg nordover for å treffe på seterstiene nedover Skausetdalen.

Tilbake til Skauset halv ti på kvelden. 6 km fra toppen, totalt 12,5 km idag. Et lett regnyr, å så fantastisk vårduft det ble og alle fugler sang!

 

Kart over dagens tur. Har valgt det detaljerte kartet for å syne alle stedsnamna oppom Skauset.

 

………

Skrevet 22. desember 2021