Det var ett særmerkt fjell i sørøst jeg så fra Resfjellet og Trollheimen. Forollhogna! Det fristet overmåte med en tur hit. En fin juli dag i 2004 dro jeg ivei. 2 og halv time biltur til Kotsøy, så opp til Enodden, lang bomvei inn til setrene, 12 timers fjelltur “med alt”! På denne turen fikk jeg et fantastisk vær, noterte sirlig alt jeg så av fjell, fikk nye fristelser i sør, som Femund, Sølen, Tron og Storsølnkletten. Den siste ble det tur til året etter, juli 2005 (se bildekilden)

Turminne 9. juli 2004

Fra Kotsøy i Midtre Gauldal ble det en lang tur på grusveier sørover. Først opp til Enodden, ved Budal kirke kjørte jeg sørover Bua og lang bomvei videre sørover langs Bua helt inn til Synnerdalen og Enlivollen. Startet her ved Bakksetra 1130 i vakker sommersol og 22 pluss, ca 750 moh. Ved setra sto skilt “Forollhogna 7 km” og her var stistart.

Enlivollen

Fin og bred sti oppover bjørkeskogen, rett ovom skogen ved Litjsalen ble det en bedre lunsj i ganske lite insekter, en og annen mygg i den forfriskende fjellbrisen. Mye lettkledt folk ut på tur, det er fjellsommer! Rett østom kommer stien til Grønlibekken, her sto rødsildre og blomstret nydelig. Stien gikk opp skaret sørover og på toppen fikk jeg et nydelig skue utover Forollsjøen med Forollhogna ruvende på vestsida!


Smalnøkleblom

Fjelltettegras

Like etter skaret på ca 1080 moh sto de østlige smalnøkleblom og fjelltettegras i vakker blomst i ei lita myr ved stien.  Smalnøkleblom er veldig sjelden i Trollheimen, men finns litt av den i Ramsfjella. Fjelltettegras er ikke sett vest for E6, bortsett fra ett funn ved Skjervesætra i Rennebu.

Vokseplass for fjelltettegras. Står her sammen med gullmyrklegg

Mot Forollsjøen
Videre nedover stien og jeg tok stien opp Buløpet bratt til topps i flott reinrosehei.


I sør ruver Håmmålsfjellet

Reinrose

Kom til toppen av Forollhogna 1332 moh kl 1700, 7,7 km fra Enlivollen, 582 høydemeter besteget. En riktig frisynt topp, den stikker godt opp i det relativt flate terrenget omkring!

Forollhogna 1332 moh

I sørvest troner Snøhetta, videre vest Trollheimen (se panorama-bildet i Utsikten), Ruten, Resfjellet i nordvest, hele Iljfellet, Vassfjellet er rett nord og i øst et nydelig skue til Fongen og Sylane.


Sølen (Nordre, Midtre og Søre).

Storsølnkletten.

Sørøst så jeg Rendalssølen. Sørover er Tron diger og rund med mye installasjoner oppå, like vestom Storsølnkletten i Alvdal. Lengre sørvest er det meste av Rondane.

Utsikt nordover mot Vassfjellet (den store midt i bildet).

Utsikt til Trollheimen med noen navn satt på

Litt spesiellt med alle ruteflya, ganske nært og rett over, dette ser ut til å være et viktig navigasjonspunkt for luftfarten sør-nord i Norge.

Rødsildre sammen med rynkevier.

Fjellsmelle – kvite blomster!

I halv ni tida tok jeg nedover fra Forollhogna igjen i kveldsstilla.  Ved Grønlibekken ble det en rask middag men myggen økte på voldsomt, så det ble ingen særlig kos.

Tilbake til Enlivollen ved midnatt, 15,5 km totalt i dag.

Kart over dagens tur, gps-sporet lagt inn med gul strek.

………………

Teksten skrevet høsten 2006, oppdatert og lagt inn flere bilder og kart 5. januar 2022

Subscribe
Notify of

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
admin
08/11/2009 19:20

Flott å lese om et sted vi (familietur) skal besøke neste år. Vi håper på å få sett mange ulike plantearter og fiske en del.