I 2004 var jeg godt igang med kjentmann/topptrim også i Oppdal og Rennebu. Var blitt trent og fjellvant. Dette ga inspirasjon til andre fjellturer, var på langtur hverannen dag disse åra! Jeg overnattet i Torslia de første dagene i juli 2004, kjørte rundt og etterhvert fikk jeg gullmerket fordi jeg tok alle ni Topptrim-fjella i Oppdal! Dagens tur ble en prøvelse, lang kjøring fra Nerskogen til Orkelsjøen, så helt ned til Unndalsvatnet. Lang fjelltur på bortimot 2 mil! Den dag i dag sliter jeg med disse turene, minnene er så sterke og gode fra disse turene, jeg klarer nesten ikke å skrive om de, blir så rørt, jeg var midt i livet og ennå i 40-åra, god fysisk form. Disse turene var det jeg hadde drømt om fra barnsben!

Turminne fra 11. juli 2004

Startet 10 fra Storvollen, 14 grader, kald fjellvind. Dette ser langt ut, står det i dagboka mi.

Storvollen.

Fulgte en god sti bortover like oppom vatnet. Den gikk ikke opp som jeg håpet på. Men jeg mistet stien.

Unndalsvatnet med Unndalshytta (der veien slutter). Regulert magasin, lengst i sør, på Folldalssida er navnet Fundin.

Dermed krysset jeg oppover mot Ivakvelvet i rishei/myr. Var på toppen av det i ett-tida, 6 km så langt. Og der fikk jeg se Knutshøene!


Oppi Ivakvelvet med utsikt vestover. Elgsjøtangen rett over vatnet, bak til venstre Knutshøan.


Utsyn fra Ivakvelvet ned mot Unndalsvatnet. Unndalshytta nede ved vatnet.Brattfonnhøa midt i bildet, flott plantefjell!


Tuearve. En god del av den oppover Ivakvelvet.


Fundin i sør. Råtåsjøhøi i midten, Folldalsfjell. Til venstre i skyene Rondane.

Nå var jeg oppå fjellet, i salen like før toppen. Skifrig berg, her kunne det være mye fin fjellflora!


Skifrig berg under toppen.


Smalnøkleblom. Østlig fjellplante, svært sjelden i Trollheimen.

Det var mye fint omkring toppen. Smalnøkleblom spesiellt artig, den står i Øst-fjella inn mot Sverige, har den nesten ikke i Trollheimen. Små, nette blomster mens den vanlige fjellnøkleblom er større i blomsten.

Toppen av Digerkampen
Kom til toppen av Digerkampen 1493 moh i 3-tida, sålangt gått 8 km fra Storvollen.

Et fantastisk fjellpanorama rundt omkring meg, dog skyete som begrenset utsikten litt. Men Forrolhogna og Tron greit å se med master på.


Toppryggen på Digerkampen, utsikt sørover i retning Rondane


Gullrublom. Mye av den oppunder toppen.

Begynte å tusle ned mot Ivakvelvet igjen i 5-tida. Var vel lysten til å bli her oppe lenge, virkelig finne utav hvilke fjell jeg så rundt omkring. Snøhetta var lett å se, stort fjell med mye kvitt inni skyene i vest.

Issoleie. Oppe ved toppen i steinrøysa.

Med den iskalde vinden oppå toppen var det fint å komme litt ned mot Ivakvelvet og se på fjellfloraen. Artig med smalnøkleblom, den har vi så lite av i Vest-fjella. Sannelig kom jeg over fjellnøkleblom lenger ned, den som er så vanlig hos oss.

Litt uklare notater i dagboka, men det ser ut som jeg fant en sti mer rett på N-enden av Unndalsvatnet.


Fjellskrinneblom, vanlig i fjellet.

Nede ved setrene kom jeg over noen fint blomstrende fjellskrinneblom, så vakker en blomst!  Den står jo litt overalt oppi fjellet, ved fjellbekker og omkring setrene.

Kom tilbake til Storvollen i åtte-tida, 8 varmegrader, hadde gått 15 km idag. Ble sliten ja – Langtur! — står det i dagboka.

 

Kart over området idag. Turen er innmerket med rød strek.

 

 

…….

Skrevet 1. januar 2022