Øst i Trøndelag, på grensa til Forollhogna nasjonalpark, ligger Sandfjellet. Det ser vi godt fra øst-Trollheimen og særlig Resfjellet som en høg, smal rygg foran Forollhogna. Etter å ha kikket på årets første solblomblad i Nåvårdalen, tok jeg den lange bomveien helt opptil Stavilltjønna rett nord for Storhøa (fjell med mast, nabofjellet til Kongsvarden i vest).

Startet 1030, ti kalde plussgrader, kald vind, herfra gikk jeg god tursti rundt tjønna inntil Haugasetra. Til setra er bare en halvtime, jeg passerte grensa til Forollhogna nasjonalpark ved Stavilltjønna. Rett bak setra var det fine, skifrige berg med rik vegetasjon bl.a. fjellsmelle, setermjelt, tuearve og reinrose. Jeg hadde håpet å finne de østlige smalnøkleblom og fjelltettegras her, den siste finnes rett nord i Litjfjellet, men de var ikke å se. Videre gikk jeg opp bekkdalen med mye fin fjellnøkleblom til Hanstjønnene på 1050 moh og lunsja der i enger av brearve (par timers tur/4.5 km fra veien).

Tok så opp bekken til tjønna på 1180 moh, nå var jeg nesten på toppen og her var det store, fine grasenger! Like sørfor tjønna så jeg de første snøsoleiene, etterhvert ble det gult i gult av den!

Kom til Sandfjellet 1258 moh kl 1530. Hit opp var det 7,1 km fra parkeringa på Storhøa, jeg hadde brukt 2 ½ time effektivt på det, 288 høydemeter besteget. Bra vær ennå, men iskald vind. Herfra ser en sannelig det meste av Trollheimen! De viktigste: Gjevilvaskamban, Blåhøa, Svarthetta, Trollhetta (alle 3 toppene), Rindhatten, Bolmetrollhøtta, Raudfjellet, Resfjellet og Ilfjellet til høyre.  På en måte foran Blåhøa – Trollhetta er Blåøret, Brattskarven, Grythatten, Trollhytta, Digerhøa og Ramsfjella. Snudde meg sørover så jeg Sverjesjøhøa med Storsølnkletten i Alvdal såvidt synlig bak. Østover er Forollhogna (med mast oppå) dominerende, men det var for skyet til å se Sylane. Mot nord så jeg Vassfjellet.

Rundomkring varden sto rikelig av snøsoleie og rødsildre og blomstret. Et riktig trivelig syn! Fortsatte videre sørover frampå kanten mot Kvikne og studerte Sverjesjøhøa. Så noen rare smalnøkleblom, det forble fjellnøkleblom. Nå gråna det kraftig på, det ble kaldere så jeg gikk nedatt til Hanssetrene.

Fortsatte utover setereien via Stavilltjønna med mye fin moselyng i fin blomst i vegkanten. Tilbake til veien kl 21, en nydelig 16 km tur idag.

Kart: Norge N1620 III Kvikne og 1520 II Innset.

Turbeskrivelse: Kjør til Nåvårdalen, ta opp veien østover og finn bomveien bratt opp til høyre  – se Google maps under (den blå ruta)- helt til veis ende på Storhøa. Fin parkering der, evt like før ved starten av seterveien. Gå veien til Hanssetra. Følg bekken oppover til Hanstjønna, videre lett terreng i store grasenger til topps. Fin 6 timers tur på 16 km t/r.

Save

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments