Startet kl 13 tida ved Hallan i munningen av Grøudalen i steksol og vindstilt, brukte to timer inn til Grøvudalssetrene og lunsjet like ved brua over Grøvua. Passerte setrene, de er i full drift og tilby variert seterkost og rømme, over ei skummel hengbru og fulgte DNT stien innover dalen.

Ved Raudbekken kom vi over en stor bestand av Grøvudalsvalmue, den vokser bare her i Grøvudalen (endemisk). Gikk så til endes i dalen og slo leir ved Litjvatnet, 1

5,4 km, 5 timer effektivt. Dette vatnet er en god base for topper i nærheten og videre oppå Dovre.

skrymt.jpg

Neste dag fulgte vi DNT stien videre og tok den nedlagte ruta om Salhøa. Halvveis mot høa kom vi over 1500 moh, herfra ble det stein og blokkmark å gå i. Ved det vestligste av de to istjønnene rett nord for Salhøa hadde vi Storskrymten rett i mot i øst. Så vi tok av fra den rødmerkte DNT stien og over ei stor og grov blokkmark rett mot Skrymten. En dryg passasje for folk og hunder. Vel over blokkmarka gikk vi opp steinrøysa i Skrymten, fant en noenlunde fin oppgang, ganske bratt og kom opp på toppryggen på ca 1800 moh. Da kom tåka og la seg tett.

Kom til toppen av Storskrmten 1985 m

oh  kl 1530, 24,5 km fra Hallan, 8 timer effektivt, 15 timers tur – en vei ! Ved toppvarden hadde vi bare noen meters sikt, så nedturen kom ganske kjapt.

Bommet litt på returen og kom ubehagelig bratt nedover røysa fra toppryggen, først i tett tåke, klarvær lengst ned. Krysset så den store blokkmark nesten nede ved istjønnene og fikk her noen snøfonner å gå på. Videre langs DNT stien og tilbake til leiren ved Litjvatnet kl. 21. Fint turvær, gråvær og opphold. Om natta regnet det godt, det var fortsatt småyr og tett tåke den 3. dagen, men nå skulle vi heimover, så vi stappa vått telt etc i hundkløven og bega oss ut Grøvudalen. Dagens prøvelse, som vi kjente godt til fra den første kvelden, var den stygge og grove blokkmarka som DNT stien gikk gjennom langs Litjvatnet. På andre sida av vatnet var nydelig letgått fjellhei, men da måtte vi ha vada de kraftige stryka i enden av vatnet. Blokkmarka måtte forseres. Det ble en tålmodighetsprøve i balanse med de glatte steinene i regnværet!

Vel ute av blokkmarka kom vi nedi Grøvudalen og fikk etterhvert sol og et utrolig nydelig beitelandskap å vandre i. Tok en bedre lunsj i ei graseng halvveis nedi dalen med beitende kviger som selskap. Videre over Raudbekken og valmuene, her sto også bergfrue i praktfull blomst. Nedover dalen og over hengbrua, men nå tok vi stiene ned til Grøvudalshytta og så på den selvbetjente turisthytta. Dagen var på hell, men det hadde vært godt og varmt solskinn storparten av dagen. I nord truet svarte skyer. Noen km før dalen snevret inn ved Hallan tok vi kveldsmat, akkurat i det vi var ferdige, øste regnet ned. Det varte nesten ned til bilparkeringen, men sola kom såvidt fram ved bilen kl 20.

Alt i alt 49.6 km og 16 timer effektivt, vi brukte 32 timer på å nå Storskrymten på Dovre fra Grøvudalen.

 

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments