graafjelle.jpg

Startet kl 10 00 i 10 minus i lett gråvær, absolutt vindstilt, 684 moh. Heldalsveien var ikke brøytet så tidlig om morgenen så jeg måtte parkere nede ved Nerskogsveien. Smurte fjellskia i blåswix og hadde et fenomenalt feste oppover Heldalsveien. Jeg var først idag, så jeg fikk ekstra arbeid med å brøyte løype.

Det gikk ganske greit, 15 cm dyp nysnø bortover myrene, i fjellet kun et par cm med store barflekker i fjellet. Passerte setergranda Minillkroken og fortsatte veien en liten km til, før jeg rente nedpå myrene under Langjørgen (en stor flyttblokk nordøst for Pikfjelltoppen) og så vest imot Telvatnet og Gråfjellet. Her svingte jeg rett sørvestover og gikk på Pikfjellsida av den vide og breie Storbekkøyan borttil turistlinja fra Nerskogen.

Nå var klokka blitt ett, det var like grått og kaldt, jeg var nå på 1000 moh og hadde hittil gått 7,8 km i ganske godt skiføre. Den eksponerte fjellheia i Storbekkøyan og videre til topps var fullstendig avblåst og kun dekt av et tynt nysnødekke. Jeg valgte å gå opp et bredt bekkeskar, her hadde snøstormen den siste uka samlet all snøen! Idet jeg gikk videre til topps kom ei heftig snøbyge og nordavind, jeg venta litt, så trakk det bort etterfulgt av oppklaring i nord! Det var greit å gå mot toppen i skaret og videre opp i et langt snøheng. Kom oppå toppen og så da at hele toppmassivet var helt avblåst og så godt som snøfritt. Ved toppvarden var det is og isskare.

Kom til toppen av Gråfjellet 1243 moh kl. 1445, 10,1 km, 4 og halv times tur, 559 høydemeter besteget. Været hadde bedret seg adskillig, nå var det nesten helt klart, men vinden hadde økt på fra nordvest. Utsikten er fenomenal og vid, mot nord Ruten og Resfjellet, hele Ilfjellet og Forollhogna østover, videre Ramsfjella, Blåøret og Brattskarven, Snøhetta i skyer, Storhornet og Høghø, Kråkvasstind og Okla i sørvest og de monumentale Trollheimskjempene Blåhøa, Svarthetta, Snota og Trollhetta som nære naboer i vest!

solned.jpg

Etter en kort pause begynte jeg nedrenninga. Forsåvidt greit over toppen og ned snøhenget, men videre ned i Storbekkøyan var det mer bart enn snø, så da tok jeg skia i hendene og sprang bratt ned den siste biten. Krysset over Storbekkøyan i bare en par cm nysnø over lyngen, det var hardt for skia. Fikk nå en utrolig vakker rød sen solnedgang over Gråfjellet som måtte foreviges!

Videre ned imot Telvatnet før jeg tok østover og inn på skiløypa mi fra imorges. Været hadde nå stilnet igjen og det var blitt helt klart og sprettkaldt, jeg hadde ikke med noe ekstra kald smørning (grønt) så det ble tregt føre over myrene og nedrenning ned Heldalsveien.

Tilbake til bilen 1730, 17 minus, 20 km, 4 1/2 timer opp og 2 timer ned, en fin 8 timers tur. Årets første lengre toppskitur til et av de nydeligste utsikstoppene i øst-Trollheimen!

 

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments