Startet kl 10 fra Sørøyåsen parkeringa, rett opp for Nerskogen skole, 822 moh, 4 pluss, en lett bris og sterk blank sol!  Herfra er fine, oppkjørte løyper inn i Trollheimen.

Jeg rente i isete spor i hard morgenskare ned på Minillmyrene. Etter en kort time og 3,5 km var jeg fremst i Skrikdalen og kunne leske meg i ei åpen råk i Skrika. Gikk videre oppover mot Vaulan i fine men isete spor, ved Skriktjønnin svingte jeg rett vest og opp på Skrikhøa. I den stekvarme sola gjorde det godt med en avkjølende, god fjellbris.

Her i snaufjellet var fint skiføre, ikke så isete, kaldere og nesten silkeføre, helt slett snø, ingen drevbåra. Gikk like sør for Skrikhøtoppen, kryssa turistlinja og opp på Litjsvarthetta. Tok lunsjen oppå Litjsvarthetta i ett-tida, ca 1200 moh, 9 km og nesten 3 timers tur fra Sørøyåsen. Sola stekte godt og det var en fenomenal påskestemning oppå her med hele Svarthetta ruvende rett fram i nord. Det hadde vært mye folk i helga, men nå var det fullstendig tomt for folk i fjellet!

Vurderte lenge traseevalget til topps, sørryggen er grei om sommeren og det hadde gått opp noen der i helga. Den fineste sommertraseen, nordegga var også brukt i helga. Jeg valgte nordryggen, den letteste og lengste traseen, helt mot Jøldalen. På vei ned så jeg at nordegga var grei å gå også nå vinterstid. Rente ned på Sandtjønna og krysset så opp nordryggen og var oppå kanten mot Jøldalen etter en liten time. Herfra var det dårlig skiføre, toppnivået var avblåst og isete, steiner stakk opp overalt. Jeg la derfor igjen skiene ved 1400 moh og fortsatte videre til fots.

Kom til toppen av Svarthetta 1548 moh, kl 1530, 12 km sålangt og 5 timers tur, 726 høydemeter besteget. Lett vind og sterk stek sol, det var greit å sitte på solsida og vindsida av varden i dag! Svarthetta har i sannhet en formidabel og utrolig utsikt til Trøndelag og Trollheimen, i dag sjeldent vinterklart!

 

I øst Forollhogna, Sylmassivet og Fongen med Ilfjellet, mot nord Vassfjellet og Orkdalsfjorden med Resfjellet foran, rett fram i nord Jølvatnet. I sør et mektig Dovre panorama med Storskrymten, Snøhetta og Larstind og videre Oppdalsbygda mot sørøst med Sissihø, Blåøret og Brattskarven. Det som imponerte meg mest er det fenomenale og nære Trollheimspanoramaet, med Trollhettas 3 topper like inntil i nord, videre Snota, Neådalssnota, Storbekkhøa, Gjevillvasskamman og Blåhøa. Her er utsikten mot Dovre, bakre rekke er Snøhetta og Storskrymten.

Etter en halvtime i eventyret bega jeg meg på heimtur. Kom tilbake til lunsjplassen etter en dryg time, jeg gikk på fotan nesten ned til Sandtjønna, nordryggen var ugrei å renne ned. Videre nedover mot og over Skrikhøa i fastere skare som var fin å renne på, og tok en kveldsmatbit i nydelig kveldssol ved Skriktjønna i 6 tida. Rente så ned til Skrika og strevde meg over Minillmyrene i knallhard kveldsisskare. Siste bakkene opp til bilen ble dryg, men med kortfeller gikk det på et vis.

Tilbake til bilen kl 20, en fin 9 timers tur, 24,1 km totalt idag, til et av de beste utsiktspunkter i Trollheimen!

 

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments