Nordmarkskapellet
Nordmarkskapellet

Startet 930 ved Gaustad Hotel, helt klar blå himmel, sol, frisk vind og 10 pluss. Stekvarmt i sola, men en kald vind. Gikk Risløypa oppover mot Båntjern, videre gamle Ankervei vestover og rett opp Toppløypa nordover. Kom til Vettakollen 378 moh kl 1100, en nydelig klar utsikt over Oslo idag. Det ble etterhvert riktig folksomt ved varden på nasjonaldagen.

Videre nordover forbi Fuglemyra og kom til Rishøgda kl 1230, 390 moh, 2 1/2 timers tur og 5,7 km. Var litt usikker på det videre løypevalg nordover, så jeg tok lunsjen her. Etterhvert ble det riktig folksomt i det store stikrysset like øst for Frognersetra, og jeg fikk tips om ruta. Fra Rishøgda tok jeg grusveien bratt opp til Frønsvollen, en liten km. Her var en vakker skihytte oppå åsen med flott utsikt til byen og Tryvannstårnet i vest, med stor grønn setervoll midt i granskogen. Her var det jeg skulle tatt lunsjen!

Videre nordover marka ble det fin skogssti å gå, noe bløtt i partier, ikke i tett skog, men hele tida oppå åsen med ganske bra utsikt til marka omkring og Tryvannstårnet. Kom ned til grusveien fra Tryvannstua til Ullevålseter ved Skjennungen kl. 1430, 431 moh, 4 timers tur sålangt på 8,3 km. Gikk rett over veien og tok stien nordover merket “Nordmarkskapellet”. Denne gikk mer inni skogen, var bløtere og mer i myr. På dette strekket traff jeg ikke folk i det hele tatt! Passerte ei stor myrtjønn, Lortkulp, litt over halvveis, herfra gikk jeg stort sett inni dyp granskog. Stien endte i et stort stikryss sørøst for kapellet, en liten km sør for Blankvann. Herfra tok jeg skogsstien rett vest og kom til Nordmarkskapellet kl 1545, 400 moh, 10,7 km, 3 og en halv time effektiv gange og 6 timers tur. Her ble det en lengre matpause.

Funderte lenge på returen til Gaustad, og bestemte meg for grusveien til Frognerseteren, stien tilbake over Frønsvollen ville bli noe dryg. Før jeg snudde sørover tok jeg en runde på grusveien nordover og kom til et nydelig gårdsbruk med en stor grønn voll omkring like nord for kapellet. Her var det jeg skulle tatt matpause, det vel dette som er merket som Slakteren på kartet. Men heller ikke her fikk jeg noe vidsyn ned til Blankvann eller nordover marka, derimot vestover til Sørkedalen var det fint skue.

Klokka var nå blitt 17, så jeg tok den raskeste vei sørover på gang og sykkelstien mot Frognerseteren. Dette var trivelig og lettgått turvei på kanten til Sørkedalen sørover men ingen utsikt ned pga granskogen. Kom til Tryvannstua i 18 tida, vakker stille aften, 4 km fra kapellet, litt for sent for å få kjøpt seg litt drikke. Gikk så grusveien sørover mot Frognerseteren, på østsida av Store Tryvannet og ned dalen. Selv om dette egentlig var en rask og lettgått etappe, så ble den dryg og tung for knærne, i tillegg fikk jeg en iskald motvind nedover.

Vurderte lenge å avslutte turen ved Frognersetra og ta T-banen ned, men solnedgangen over Vettakollen fristet mer! Passerte Rishøgda kvart på sju, 16,8 km i stille vakker kveldsol. Tok så den fine skogsstien rett sørover og kom ned til utsiktspunktet på Vettakollen 1930, 19,1 km og 10 timers tur. I lett vind og vakker aftensol smakte kveldsmaten ubeskrivelig godt!

Luntet etterhvert hjem, for første gang etter operasjonen merket jeg at den og annen sykehus”heft” nå hadde sluppet, det var lenge siden jeg gikk så raskt og ubesværet ned en bratt og urete skogsløype som i kveld!

Kom tilbake til Gaustad Hotell kl 21, en tur på 22,4 km totalt som jeg idag hadde brukt 7 timer effektivt på.

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments