helt.jpg

Startet ved Heldalen i 10 tida, 813 moh, sterk blank sol, helt skyfritt og 16 pluss. Myggen er nå i full fart, en svak bris gjorde godt!

Går TT stien mot Jøldalen nordover, tørr og fin sti nå. Noen få snøfonner i nordhellinger, fast snø som er lett å krysse. Fjellsommeren er i full gang, bjørkelauvet er utslått med nydelig lysgrønn juni farge, molta blomstrer uti myrene, blålyngen blomstrer ved stien og gjøken gæl!

Fra Heldalen går stien sørvest over et bløtt myrparti før den igjen svinger nordover og mot Jøldalen, her tok jeg rett sørvest og gikk opptil nordenden av Telvatnet. Videre vestover til nord i Storbekkøyan og kryssa her den flomdigre utløpsbekken. Dette er en fin sommertrase, kommer en for langt sør må en gå rundt hele Storbekkøyan. Fra utløpsbekken starter oppstigningen til Gråfjellet. Først krysser en opp til TT stien og derfra litt sør og opp til den store bekken. Jeg fulgte bekken helt opp, og like under toppen tok jeg litt sørvest og oppå topplatået bortil den fremste og østligste toppvarden. Fra Storbekkøyan og opp var det idag store snøfonner, fast og fin snø å gå på, de lettet toppturen mye, særlig på hjemtur. Ved den fremste varden er en kommet oppå toppen og herfra rett bort til varden over grovsteinet topplatå, ganske små snøfonner oppå her idag, kun ei stor som dekker den lille topptjønna.

Kom oppå toppen av Gråfjellet 1243 moh litt før 1500, 5,9 km på 2 og halv time effektivt, 4 timers tur, 430 høydemeter besteget. Ganske kald nordlig trekk oppå her, så jeg krøp inni fjellduken for å nyte den fenomenale utsikten sør og vestover til Blåhøa, Svarthetta, Rognnebba, Snota og Trollhetta, i sør sees Snøhetta tydelig. Ennå mye snø i disse fjella, men nedi dalene er det sommer og grønt. I øst ruver Ilfjellet, ganske snøbart, sør for og bak dette er Storsylen kvit og mektig. Lenger sørøst er Forollhogna en markant topp. Over hele toppen var fjellheia dekt av rødlilla greplyng og kvit fjellpryd, som nå blomstret på sitt beste!

Etter en par timers nytelse på toppen, trakk jeg ned igjen på samme vis som opptur, ned snøfonnene over bekken og ned til Storbekkøyan og krysset utløpsbekken på ei solid snøbru. Rett på andre sida av bekken kom jeg over ei rikmyr som var gullfarget av blomstrende gullmyrklegg. Videre litt nord for Telvatnet og så ned på turistlinja hvor jeg kom i halvsju tida, da var det godt med noen brødskiver og litt te!

Gikk så turistlinja tilbake til Heldalen og kom tilbake til bilen i åtte tida, 12,0 km alt i alt idag på 4 1/2 time effektivt, nydelig 7 timers tur. En vakker aften med ennå sterk varm sol, og en behagelig bris som holdt de værste myggsvermene unna.

Bilder fra idag;

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments