graurfjelle.jpg

Startet i 10 tida ved Slåstuggu ved Toråa, 395 moh, varm, stekende sommersol og 15 pluss. Vått i graset! Gikk så turstien oppover, denne er ganske ny, skikkelig rødmerket og mye brukt.

Stien går oppover på sørsida av Stormyra, gjennom rik høgstaude-storbregne bjørkeskog med orkideer som stortveblad og brudespore. Etterhvert kommer stien oppom tregrensa til fine moltemyrer før den krysser Gråurbekken. Herfra går stien bratt opp mot Gråurfjellet opp til ura, da går den bortover fjellet på noen snaurabber. Her tok jeg lunsjen min på ca 715 moh med utsikt over hele Fossdalen. Rett bak meg, oppi en stor furete steinblokk, sto noen fine tuer av olavsskjegg (Asplenium septentrionale). Fulgte så stien videre, nå bratt oppå fjellet og så flatt bortover mot toppen, den fremste/nordvestligste.

Kom til Gråurfjellet 772 moh kl 1230, 2 timer effektivt, 4,2 km, 377 høydemeter besteget. Høyden er min gps høyde, denne stemmer med det avmerkete høydepunktet på øk. kart, det er en fin varde her, men intet trig. punkt. Nydelig rundskue herfra til Trollheimen, som desverre var innhyllet i regnskodde i dag, hele Fossdalen ligger rett fram, bak kneiser Jørunholet med Løfallhøgfjellet, Storfjellet og Vargatelet til venstre, videre til høyre og nordover er Snipen og mektige Ruten, i mellom disse kan sees Kniplefjellet med Dyrstolen rett bak, videre forbi Ruten er Todalsfjellet med Tua framom, Stor og Litjklakken, Fonna, Langfjellet ovom Vasslivatnet, Hogsgåsa, Gråura og Omnsfjellet.

Etter en times nyting av dette rundskuet gikk jeg videre. Jeg kom til Gråurfjellet 792 moh etter en liten time, men fant ikke noe offisiell markering av trigonometri punktet, kun en liten steinrøys. Hit er det 5,3 km. Gikk så videre sørøstover til Kvernabekktjønna og tok bratt opp.

Kom oppå Torfjellet 822 moh (min gps høyde, offisielt trig. pkt er på 818 moh litt SV av toppen) 1630, 6,8 km en vei, 3 timer effektivt, 6 timers tur sålangt, 427 høydemeter besteget. Dette er toppunktet i Gråurfjellet, en vakker fjellheim mellom Rindal/Lomundalen og Orkdal/Hemnkjølen. Utsikten er nydelig sørover til Trollheimen, desverre var det heftig regn og skodde der i dag, noen topper i vest kunne skimtes; Blånebba, Sula og Honnstadknyken. Videre mot nord Jørunholet, Snipen, Dyrstolen, Kniplefjellet, Blåfjellet, Hornfjellet, Ruten, Klakkan og Fonna, Roberget, Hogsgåsa, Gråura og Omsfjellet. Her ser en også nordover og inn Trøndelag, med landemerker som Kopparn, Fosenfjella, Trondheimsfjorden, Gråkallen, Vassfjellet, Ilfjellet og Resfjellet.

Etter en bedre rast tok jeg ned igjen langs Gråurbekken, først bratt ned tørr og fin fjellhei, litt myr og kratt, så kom jeg ned i sterk sausti før jeg fant igjen den rødmerkete turstien. Akkurat der jeg kom innpå turstien var ei stor moltemyr med gullgule modne frukter! Videre ned i skogen og inni flott høgstaude-storbregne vegetasjon med rikmyrer innimellom. Enkelte partier var fuktig og rik engbjørkeskog med orkideer, her sto stortveblad i sin fineste blomst.

Gikk så stien nedover til museumområdet og kom tilbake til Slåstuggu kl 2000, 4,4 km fra Torfjellet. Totalt 11,2 km, nesten 5 timer effektivt, ti timers tur. En riktig vakker aften her i Fossdalen ved Toråa, helt stille og sol, lite mygg.

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments