tovberge.jpg

Startet kl 10 ved Resheim 495 moh, i lett, stille gråvær, 9 pluss, det hadde regnet mye de siste døgn, så vegetasjonen var våt. Tok den rødmerka TT stien ned til Resa. Her er det fin bru over elva. Krysset så den store myra og gikk stien videre til Raudfjelløyan, et fint seterbruk i sørvestkanten av myra.

Husa står fint enda og det er bygd nye hus like ved. Gikk så stien opp bjørkeskogen og krysset Raudfjellbekken. Her går stien innpå veien til Bjørklisetra. Den rødmerka TT stien fortsetter videre innover til Sausetra, her ble det fotografering av kjente seterhus. Gikk TT stien videre inn mot Raudfjelltjønna og lunsja i solsteken ved røsslyng i sin beste blomst. Fulgte stien videre, og tok av ved enden av Raudfjelltjønna, her er fin sti ned mot tjønna til Langholtsetra og videre opp mot Skaret. Ikke langt etter Langholtsetra, der stien krysser bekken ned fra Jølfjellet, er vokseplassen for åkerbær.

Åkerbær (Rubus arcticus) er nå i fin blomst i vierkrattet (stort sett sølvvier) like på østsida av bekken. Det er ryddet litt kratt her, den beferdete stien til Skaret går midt i, sauer går på beite her og plantene ser ut til å trives godt. Hit til åkerbærvokseplassen er det 7 km fra Resheim, 2-3 timers tur, 714 moh.

akerber.jpg

Fortsatte videre stien opp til Skaret, vannskillet oppom Bjønnaråa. Trollhetta og Rindhatten er de majestetiske fjell like ved på hver hånd, toppene på begge var innhyllet i skodde, mens Snota rett fra over Gråsjøen var borte i regnskodde. Tok så bratt opp mot Tovdalsberga, i fin og lettgått krekling-røsslyng hei, først rett opp til Lasset med skifrig berg og rik vegetasjon. Fra Lasset gikk jeg bratt sør og opp på høgste punktet, i like lettgått fjellhei.

Kom til toppen av Tovdalsberget 1063 moh i 18 tida, 10,4 km, 4 timers tur, 565 høydemeter besteget. Utsikten til Trollhetta, Snota og Rindhatten, med hele Trolheimen bakom er fenomenal herfra, men idag regnet det i vest, og ingen topper å se. Mot sørøst, øst og nordover Trøndelag var det bedre sikt, i rekkefølge de viktigste fra Trollhetta østover og mot nord: Gråfjellet, hele Ramsfjell rekka, Sandfjellet, Ilfjellet, Forollhogna (?), Fongen, Vassfjellet, Resfjellet, Resfjellet, Jøngfjellet, Raudfjellet, Ruten, Stabblandet og Hattan rett fram. Satt lenge og studert utsikten over et bedre Real turmåltid, gråværet ble stadig lysere og etterhvert kom det vakker kveldssol som lyste opp toppen av Rindhatten! Heimturen gikk raskt og lett nedover til Lasset, og videre ned til Skaret. Kom ned til åkerbærplantene i 20 tida. Videre TT stien via Sausetra, ned veien og krysset så Raufjellbekken. Det var nå blitt solnedgang så jeg kokte meg en tekopp her. Videre ned til Raudfjelløyan og i tiltagende mørke over myra tilbake til Resheim.

Tilbake til Resheim kl 2345, 9,9 km fra Tovdalsberga, 20,3 km totalt i dag på 7 og halv time effektivt, 14 timers tur. Nå var det i praksis mørkt og vanskelig å gå i skogen uten lykt.

En nydelig sensommertur til åkerbær i sin vakreste blomst og et Trollheimspanorama av de sjeldne!

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments