flaanebba.jpg

Startet 930 ved Røset, Ålvundeid, i 12 pluss, tåke/overskyet, stille godt sommervær, 146 moh.Jeg tok fin umerket sti innover skogen og over et steingjerde.

Her stoppa stien plutselig. Så jeg gikk brua over Røsetelva og fant igjen den gode stien på andre sida. Nå tok stien rett opp gjennom granskogplantinga! Bratt og tungt oppover skogen! Det var fortsatt kjølig vær og skodde, men pausene ble allikevel mange oppover. Etter 400 høydemeter kom jeg opp i åpnere furuskog og myrterreng med litt mildere stigning, og stien flatet ut på 600 moh nivået oppå den bratte ura ned mot Ålvundeid.

Her tok jeg en lengre og bedre lunsj frampå kanten 631 moh med et imponerende og luftig utsyn inn Viromdalen og Innerdalen. Nå var skodda borte og det var blitt et utrolig vakkert sommervær, helt vindstilt.

Jeg fortsatte stien noen hundre meter oppover, da svingte den inn heia og bråsluttet ved bekken. Etter noe fundering ved hjelp av kartet ble jeg klar over noen små varder oppover heia som markerte traseen videre. Ingen god sti videre herfra altså, så jeg tok opp heia noenlunde etter vardene. Akkurat da jeg kom oppå platået mot Røsetelva, startet stien igjen! Krysset så Røsetelva, og straks etter elva tok stien svært bratt rett opp fjellheia til Nebbvatnet.

Kom til Nebbvatnet 951 moh i 14 tida, 2 timer effektiv gangtid sålangt, 4 km. Herfra var det fin og enkel trase i blokkmark opp til den brede salen mellom Smisetnebba og Flånebba. Videre opp til Flånebba var det vekslende bratt steinur og fjellynghei. Relativt tydelig sti oppover, svært bratt, men greit opp til 1110 moh. Her svingte stien utpå kanten mot Sunndalsfjorden og tok stupbratt rett opp! Jeg sto lenge og vurderte om jeg turde dette “friklatring” stykket til topps, men det var kun 27 høydemeter så jeg fikk prøve. Det gikk greitt å komme helt opp, stien var som ei fin trapp til topps.

Kom til topps på Flånebba 1147 moh kl 1530, 3 timer effektiv gange, 5 timers tur på 5 km, nøyaktig 1000 høydemeter forsert.

Utsikten er helt spektakulær med Sunndalsfjorden ellevehundre meter rett ned, langt utover mot Molde i sørvest, mot Reinsfjell, Kristiansund og trolig Grip i nordvest, hele det svære Smisettnebbmassivet i nord, videre hele Ålvundeidet, hele Viromdalen innover med Innerdalen bak omkranset av Grånebba, Virumkjerringa, Snøfjellet, Skjerdingen, Grinaren, Renndalskammen og Kringlehøa på nordsida, Nonshøa i Oppdal helt for enden av dalen i øst, på sørsida Mohaugen, Sandvikhaugen, Skarfjellet og Trolla, Dalatårnet og Tårnfjellet med Storsalen som best synlig innerst. Fra Vinnufjell med Kongskrona og Dronningkrona, er neste sørover Hovsnebba, så Sunndalsøra med verket, videre Storkalkinn med Litjkalkinn foran, Litjdalen nesten som en V dal skarpt sørover og så Øksendalen. Rett i sør et imponerende tindeskue i blådisen, bl.a. Skjorta og Trolltinden rett nordvest for Øksendalen. Etter en kort halvtime hvile kløv jeg ned igjen til Nebbvatnet for en bedre matbit og drikke. Videre nedover stien til Røsetelva, utover heia og fram til kanten hvor jeg hadde lunsj. Nå var det blitt en riktig varm, klar og vakker sommerkveld! Videre ned i praktfullt blomstrende røsslynghei, nedover granskogen med mye blåbær, kantarell og piggsopp og ned til bekken igjen ved Røset med et forfriskende kveldsbad.

Tilbake til bilen 2000, 10,2 km totalt, 5 og en halv time effektivt, en tur jeg brukte 10 timer på. Dette ble en av sommerens mest minneverdige turer med en helt usannsynlig frisikt på toppen!

Subscribe
Notify of

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Elinor
26/08/2010 09:37

Ja denne turen anbefales på det sterkeste. Fabelaktig utsikt fra toppen.Tok turen opp lørdag 21.08.2010.