leverhytt.jpg

Startet 1030 innerst i Leverdalen ved grustaket østom Levra, 6 pluss, opplettende gråvær, 844 moh. Høsten er her, bjørka flammer i gult og rypebæra er knallrød! Jeg gikk den brede og fine stien innover og sørover langs Levra.

De siste dagers heftige regnvær hadde desverre gjort stien til et gjørmehull, det ble vått og drygt innover Leverdalen. Etter en times tid kom jeg til “den store saltsteinen”, en markert forhøyning i det flate landskapet akkurat der Levra kommer ned fra Storkvolvet. Fortsatte videre innover Leverdalen opp mot Smotta. Her begynner de fenomenale reinroseheiene som fortsetter sammenhengende oppi Smotta og oppå Trollhøtta og Grythatten på hver side av dalen. Terrenget har nylig vært dekt av nysnø, så vegetasjonen var slapp og høstbrun. Også gulsildra var nedliggende og vissen, kun enkelte blåklokker hadde overlevd frosten.

Leverdalen ble nå trangere og snevret seg inn. Jeg tok bratt opp den ene kanten og kom oppi det flate området mellom Trollhøtta og Grythatten, Smotta. Her er vi på 1000 moh, et område med store snøleier og flotte reinroseheier oppover fjella. Været bedret seg nå adskillig, det ble sol og godvær! Jeg tok bratt oppover Trollhytta. Først opp nordover på skrå og så bratt opp ei fin renne til topps. Nysnøen som hadde dekket Trollhytta for noen dager siden, var så godt som borte, kun små flekker igjen.

Kom til toppen av Trollhytta 1382 moh kl 1530, 6,4 km på 3 timer effektivt, 5 timers tur, 538 høydemeter besteget.  Vardetoppen, 1371 moh, er noen hundre meter lenger øst. Et aldeles nydelig Trollheimspanorama fikk jeg oppleve her med Storhornet, Kråkvasstind, Okla, Innerdalsfjella, Gjevillvasskamman og Blåhø. Videre mot nordøst kommer Snota, Svarthetta, Trollhetta og Rindhatten. Mot øst er Ramsfjella med Ilfjellet bakom, videre bak i øst sees Sylan og Forollhogna. I sørøst ruver Rendalssølens tre topper og Tronden. Rett sør er Blåøret med Grythatten foran. Fint, vakkert og vamt høstvær så langt. Men så kom vestaværet krypende, plutselig forsvant Innerdalsfjella i regnskodde, så kom regnet veltende bak Svarthetta, tiden var inne for hjemtur. Tilbake nedi Smotta i 18 tida, nå begynte det å regne kraftig! Videre nordover Leverdalen og ned til den store saueplassen. Her holdt regnet opp og det ble anledning til en kort rast.

Tilbake til bilen 1900, 12,4 km, 5 timers tur som jeg brukte 9 timer på. En fin fjelltur til et av de fornemste reinroseheiene i området og en topputsikt av de sjeldne!

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments