knyken.jpg

Kjørte til Skei og tok den nye veien opp mot Skeisnebba og parkerte oppå Halleren. Startet kl 10 fra Hallaren, 2 pluss, 278 moh, vakker, stille , klar solskinnsdag. Fra bilparkeringen er det en kort bit med ny sti bort til Knykstien. Stien går småbratt opp et stort myrområde til Bjørnahaugen. I dag var myrene våte, det ble tungt å gå oppover i sugende myrsti!

Stien rundet like sør for Bjørnahaugen, her ligger Ranessetrene. Stien går videre opp mot Svårråberget via noen svært våte myrer, og så bratt opp på fjellet. Kom oppå Svarrafjellet (780 moh) halv ett, 3 timers tur hit og 4,5 km fra Hallaren. Endelig til fjells i tørr og lettgått fjellhei, ferdig med den sugende myra! Sola stekte varmt og godt, så jeg tok en bedre lunsj ved kanten ut mot Øvstebødalen med et nydelig Trollheimspanorama rett foran meg. Videre til topps var det helt snøfritt og sommerstemning, varmt og godt i solsteken. En svak sommerbris var god og svalende oppover brattene! Stien går oppover i helt tørr krekling fjellhei. Like under toppegga forandrer geologien seg helt, her oppå er det lettforvitrerlig skifergrunn og reinrosehei. Selve toppegga på Knyken er et fenomenalt skue sent i juni med drivkvit reinrose og dyprød rødsildre!

Kom til toppen av Honnstadknyken 1071 moh kl 1500, 7,2 km, 3 og halv time effektivt, 5 timers tur, 793 høydemeter besteget. Et aldeles praktfullt rundskue til Nordmøre, Trollheimen, Innderdalen, Sunndalstopper og langt ut mot havet! Rett ned er Surndalsøra med Saksa, Tussan og Hjelmen i nord med Stabblandet rett nordvest. og rett vest for Saksa er Reinsfjellet. Videre nordøst er bl.a. Dyrstolen, Kniplefjellet og Ruten med Nordmarka foran. Sørom Ruten sees Skåkleiva, Storfjellet, Jørunholet og Snipen. De viktigste Trollheimstoppene som sees er Trollhetta, Svarthetta, Geithetta, Storlifjellet, litt av Gjevilvasskamban, Snota, Fruhøtta, Neådalssnota, Rognnebba, Blånebba, Trollhøtta og Indre Sula. Bakom Sula skimtes Innerdalsfjella, med Dalatårnet, Trolla, Skarfjellet og Vinnufjellet (Dronning og Kongskrona), foran disse, men bak Sula, sees Grinaren, Skjerdingfjellet og Snøfjellet. Videre sørvest for Snøfjellet er Virumkjerringa, Grånebba (Vassnebba) og Rambjøra i Todalen, med Flånebba og Smisetnebba ytterst. Sørvest for Flånebba stikker opp kvasse Sunndalstinder i Øksendalen, bl.a. Skrommelnebba og Skjorta. Utsikten ut mot Stangvikfjorden og ned mot Kvanne er nydelig, med en rekke Sunnmøretinder i horisonten.

Dagene er blitt kortere, så ved 16 tida luntet jeg nedover til Svarrafjellet i samme stien som opp, med en avstikker i den fine reinroseheia vest av toppen. Tilbake til Svarrafjellet etter en times tid, herfra ble det våt myrsti resten. Nede ved Bjørnahaugen i seks tida, over en matbit lurte jeg en del på om den bratte seterstien fra Ranes kunne være et tørrere alternativ opp til Svarrafjellet.

Tilbake til bilen kl 1950, 13,9 km totalt idag, 6,7 km ned fra toppen, totalt 6 timer effektivt, en tur jeg brukte litt over ni timer på. Nå var det blitt småskumring og det dro inn gråere vær fra vest.

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments