gas.jpg

Startet ved Myrsetra kl. 1000, 256 moh, 8 pluss, snøfritt. En vakker soldag, helt skyfritt og vindstilt! Gikk fin sti oppover, først til Litjknubbtjønna, og videre inn til hytta ved Vassbotnvatnet. Hit går det god sti fra gammelt av, en times tur og 2,2 km.

Videre er det nå blitt fin sti over myra og bratt opp i Kleivdalen. Straks etter er kommet inn i dalen, tok jeg bratt opp vestover og fulgte stien inn til den nybygda hytta ved Skaftskåla. I skaret under Hogsgåsa, rett bak Storheia og rett opp for Skaftskåla tok jeg lunsjen min med en nydelig utsikt sørover til Trollheimen. Været var nå aldeles praktfullt, varm og god sol og vindstille!
Gikk etterhvert videre vestover og ned i skaret før jeg tok bratt opp til topps. Ganske så snøfritt oppi fjellet, kun små flekker i nordhellinger.

Kom oppå Hogsgåsa 751 moh kl 1400, 6,3 km fra Myrsetra, 2 og 1/2 time effektivt og 4 timers tur sålangt, 495 høydemeter besteget. Her oppå er et utrolig 360 graders panorama fra Sunnmørsalpene oppover Nordmøre via Frøya og Storhavet utom til Kopparen og øst til Fongen i Sylane videre til Trollheimen med Trollhetta, Gjevillvasskamman, Snota og Neådalssnota sør til Innerdalsfjella!

De viktigste som sees fra Hogsgåsa; rett ned er Kyrksetøra og Hemnefjorden utover med Heimsfjellet på vestsida og rett ut Hitra og Frøya og langt ut storhavet (Halten?), videre det meste av Snillfjord, Tenorlifjellet, Blåfjellet og Terningheia ytterst, Stokkafjellet, Svarthamran og Remmafjellet innom Åstfjorden, Snilfjord høgste fjell Gråurda er nærmeste nabo med Omnsfjellet like sørøst, videre Ørlandet og Kopparen. Vassfjellet/innTrøndelag er skjult bakom Omnsfjellet, videre i øst Fongen, Ilfjellet (Sylane blir bak), Resfjellet, Trollhøtta og Grythatten på Nerskogen. Videre rett sør kommer et fenomenalt Trollheimspanorama med bl.a. Gråfjellet, Svarthetta, (Blåhøa?), Trollhetta (alle 3 toppene), Midtre og Indre Gjevillvasskamb, Neådalssnota, Snota, Rognnebba, Fruhøtta og Blånebba. Etter dette er det en rekke med Innerdalsfjell tydelig lengst bak, trolig Såtbakkollen, Trolla og Skarfjellet, i denne retningen skal en også se Sula. Rindalsfjella Tifjellet og Jørunholet /Snipen er rett foran disse. Ruten er neste i sørvest. Videre de markante Kniplefjellet, Dyrstolen og Hornfjellet. Mellom Ruten og Dyrstolen så jeg noen kvasse tinder, det er Sunnmørsalper østom Molde! Like til høyre for Hornfjellet så jeg masta på Reinsfjellet 994 moh uti Gjemnes og rett foran denne Saksa 902 moh i Halsa. Nordvest for Saksa skimtes Stabblandet. Rett vest er de kjente fjella Skratlehaugfjellet, Todalsfjellet, de markante Steingeita og Klakkan og tilslutt Fonna ytterst.

Etter en times tid på toppen begynte jeg nedturen, gikk i samme trase ned til Skaftskåla og fant igjen stien. Videre utover og så bratt ned i Kleivdalen og ned i Vassbotn og hytta. Kom tilbake til Myrsetra kl 18, 12,4 km totalt idag på 5 timer effektiv som jeg brukte 8 timer på. Nå var det blitt skumring, supergodt klarvær og stille. En usedvanlig vakker sent på høsten tur i et absolutt flott klart solskinn og et fantastisk rundskue til det meste av Midt-Norge.

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments