Startet 930 fra Jølhaugen, 737 moh, 1+. Noe grått og overskya,  men værmeldinga lød på fantastisk sol og varme idag! Rente ned til Jøla i blendende blankt gråvær, utrolig skarpt og raskt føre, helt slett uten drevbåra.
Jeg var først idag, så jeg tok min vante trasé rett opp forbi Grønlia like nord for Tullhaugan. Kom her innpå gamle spor, og fulgte disse videre innunder bekken ved Grønlia og rett oppå trig. pkt 867 moh, hit er det 5 km fra Jølhaugen. Nå var folket kommet igang, det strømte på med ivrige skigåere! Skyene trakk unna, det var vindstille og sola stekte varmt. Videre oppover til Åkerdalen fikk jeg gode skispor.

P100

Oppå Åkerdalen kom det opp en del fra Resdalen rett opp over Bjørnalia/ Tovdalsberga. Den greieste traseen er imidlertid videre inn til Rindøyan og følg Brebekken opp til Piksteinhøa. Jeg rundet nå Langfjellet i gode skispor via nødbua og inn oppå Piksteinhøa. 
Like fantastisk skiføre oppi her, nesten tørrsnø, og helt slett snødekke uten drevbåra! Det skulle bli riktig gøy å renne ned idag. Oppå Piksteinhøa, ca 1220 moh og drygt 9 km fra Jølhaugen, tok jeg i 13 tida en bedre lunsj i steksola. Studerte hvordan løypene gikk opp og ned borti Trollhetta, de gikk stort sett bratt opp like innunder de permanente breflekkene og med nedrenning etter sommertrasen lengre sør.

P101

Rente så ned til skaret mellom Pikstenhøa og Trollhetta, klemte på fellene og gikk bratt opp etter fine skispor. Slik så det ut da jeg la på fellene nedi skaret;

IMG_3777

Drygt å gå så bratt i den stille solsteken, flere oppom meg så også til å ha det varmt, etappene ble korte.  Det spesielle med denne toppturen er den flate kilometeren borttil toppunktet, her må feller av.

P107

Kom til toppen av Øst-Trollhetta 1522 moh kl 1630, 14 km fra Jølhaugen,  på 4 og halv time effektivt, 7 timers tur sålangt,  785 høydemeter besteget. Nydelig utsikt inn Trollheimen mellom stortoppen i vest og nordtoppen, til Storsalen, Såtbakkollen, Trolla, Skarfjellet, Kongskrona og Vinnufjellet med den fine Neådalssnota foran. Rett nord ser vi ned på Rindhatten med Bolmetrollhøtta bak og Ura til venstre. Mot nord Svarthatten (midt i bildet under), Raudfjellet og Resfjellet, mens Orkdalsfjorden var dekket av skyer.

P109

For grått og skyete til å se Sylane også,  sola skinte blankt på Ilfjellet. I sørøst hele Ramsfjella, videre sør Leverkinna, Trollhøtta, Grythatten, Brattskarven og Okla. Nabofjellet rett sør er den store Svarthetta, videre sørvest ser vi den bratte kanten på Blåhøa. Lengst bak i sør blinkte Snøhetta, foran denne først Storhornet, så Høghø. I sørvest Hemre og Midtre Gjevillvasskamb. Den heftigste opplevelsen oppå her er å stå utpå stupkanten og titte ned i Litjhelvete og Trollauget, sterke saker!

IMG_3778

Etter en liten halvtimes nydelse begynte nedkjøringen, noe jeg hadde gruet for i hele dag. Men det gikk bare fint, på våte feller var det enkelt å kjøre bratt og raskt ned etter sommertraseen. Det hadde de fleste gjort i dag. Nedpå Pikstenhøa tok jeg av fellene og cruiset raskt og fint ned i tørrsnøføre tilbake til Åkerdalen og ned til Grønlia. Tok her en aftensmatbit, klokka var nå 19, sola var på vei ned, det var en par minus og skiføret var knallhardt og isete!
TIlbake ved Jølhaugen 2000, 29 km idag, en fin 7 tiimers tur (4½ opp 2½ ned) som jeg brukte 11 timer på. Dette er en toppskitur som anbefales sterkt, den er enkel og grei på slikt fantastisk påskeskiføre og utsikten til det meste av Trollheimen er utrolig!

Bilder fra i dag:

Turbeskrivelse: Kjør til Jølhaugen, fin helårsparkering. Finn skirenna ned til Jøla, eller ta sikte på øverste punktet i Åkerdalen; renn rett ned på Jøla, gå like til høyre for Tullhaugan (rett over tjønna) og helt opp til vannskille i Åkerdalen. Drei rett vest oppi Langfjellet, via nødbua og slakt til topps på Piksteinhøa. Renn ned på skaret og ta bratt opp i Trollhetta like til venstre for de evige fonnene. Nedrenning etter samme trase. 7 timers tur på 28 km t/r.

 

ForrigeSupert påskeføre innover Vindøldalen!
Neste artikkelVårskitur til Jolifjellet
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
admin
10/03/2009 10:50

Garantert en fin tur. Trollhetta er spesiell