Heldalsveien ble brøyta opp til påske. Jeg startet like oppom Distjønna kl 10 i 7 plussgrader. Brøyta hit, stor P-plass. 830 moh, stille gråvær. En enslig heilo prøvde stemmen rett bortom. Rente ned mot tjønna, det er nok snø ennå, men den er løs.

Fra tjønna er det viktig å gå i en bue sørvestover mot skogen under Pikfjellet før en svinger mot Gråfjellet. Da unngår en å gå opp og ned alle småhaugene utpå Heldalsmyrene.  Etter en liten time kom jeg til Telvatnet, nå hadde været forandret seg, solstreif, flekker av blå himmel, vindkast og det regnet!

Jeg trakk fram fjellduken og tok en matbit under den mens skura passerte.  Vinters tid går jeg vanligvis den lengre runden om Skrepptjønna før jeg tar rett opp på Gråfjellet. Nå gikk jeg over høgda og rente nedi Storbekkøyan, hit er det 3,5 km fra parkeringa. Her får en hele Gråfjellet og tre hundre bratte høydemetre rett opp! Det var bare å klemme på fellene, men nå var det blitt blå himmel og sterk sol. Jeg fant en fin trase bratt opp langs bekken, passerte TT linja, holdt bekkdalen videre nordom framtoppen og svingte så rett på toppen. Dette så ut til å bli en riktig trivelig og passe bratt nedrenning!

IMG_3959toppn

Kom til toppen av Gråfjellet 1243 moh kl 1500, 6,4 km fra parkeringa ved Distjønna, 413 høydemeter besteget idag. Vakker steksol nå, men en heftig, rivende vestavind gjorde toppkosen kortvarig, det er lite le å finne her oppå. Nordover ser en ned på Jøldalsvatnet, mot Rindal og Ruten, Fonna og Klakkan uti Aure, Resfjellet, Grefstadfjellet, Hølonda og Vassfjellet. I øst utover Ondusfjellet, Åsfjellet og Heldalen og Ilfjellet. Sørover sees hele Ramsfjellområdet, Trollhøtta, Grythatten, Leverkinna med heisanlegget, Brattskarven og Blåøret. Mot sørvest ser vi bl.a. Høghø, Kråvkasstind, Storhornet og lengst bak ruver Snøhetta, idag ekstra fin badet i sol!

IMG_3991

Det spesielt fine med utsikten er nabofjella Blåhøa, Svarthetta, Snota og Trollhetta rett over dalen i vest/nordvest! Gråfjellet er stedet for å studere anmarsj og toppruter til disse.

Jeg pakka meg inn i anorakken og rente ned i Storbekkøyan igjen, det ble en riktig hyggelig og passe bratt nedrenning. Poenget idag ble å holde seg utpå snøflatene, for nært barflekkene resulterte i gjennomslag! Videre over høgda, via sørsida av Telvatnet og så utover Heldalsmyrene til Distjønna. Men nå var snøen blitt våt og sørpete og adskillig gjennomslag midt utpå myra!

Tilbake til bilen i sju tida, en fin 4-5 timers på 13 km totalt idag, som jeg brukte 8 timer på.  Vakker kveldsol, men vindete og skyer, det ser ut til bli væromslag.

Oversiktskart, med mitt gps spor fra idag. Sommeruta mi er vist med rød strek. Den svarte streken viser ruta mi når jeg starter fra Røde Kors hytta frampå Åneggen (før påske, da er veien brøyta dit):

Grafjkart

Flere bilder fra i dag:


Edit feb 2016
Fikset opp bilder og lagt til kart. Skituren til Gråfjellet er kanskje den fineste på Nerskogssida av Trollheimen, luggum lengde og bratthet, fantastisk utsikt til stortoppene i Trollheimen.

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments