12990.jpg

Startet i ni-tida nedi Trønsdal, 10 pluss, 254 moh. En rikitg deilig vårvind fra vest, grønne knopper på bjørka, utlauva hegg og sterk fuglesang! Gikkk traktorveien opp til Løvåsen med skia festa på sekken, men oppi her måtte stillongsen av, det er vår.

Helt øverst i engene ved utmarksgrinda møtte jeg de første usammenhengende snøflekkene og en bokfink sang så vakkert. Videre opp seterstien og gjennom granplantinga med mye råtten snø. Kom da utpå myrene bak Åsen, her var godt vårskiføre og tildels åpne bekker.  Spente på skia og trakka bratt oppover mot Småfjella med sarte fjelltoner fra et heilopar som koste seg like ved skispora mine! Nokså usammenhengende føre oppover,  en del bare myrstrenger måtte gås til fots.

Svingte så oppå Småfjella og la igjen skia her, det var bar og tørr fjellhei videre, men sterk, stygg vestavind. Over til toppen ligger ei stor og bratt snøflate, greit å gå på snøen,. Hele toppnivået er tørr og fin fjellhei, jeg tok en bedre lunsj oppå høgste punktet, den beste plassen å studere utsikten til Trollheimen i sør, trimkassen står helt bak i  nordtoppen.

Kom til toppen av Storfjellet 798 moh i 3-tida, 5,3 km fra Trønsdal, 544 høydemeter besteget. Sterk vind oppå her, det var godt å finne le bak varden! Vakkert vidsyn oppå her, like ved i nord er Vargatela og Jørunholet, i nordøst Fossdalen med Hogsgåsa og Omnsfjellet bak, videre øst hele Gråurfjellet og Gimshøgda, de siste ganske så snøfrie. Mot sørøst ser vi Tifjellet, Jøngfjellet og Resfjellet. Det er Trollheimsfjella i sør som var spesiellt imponerende i dag,  blanke, kvite ruver Svarthetta, Trollhetta, Rindhattem, Bolmen, Ura og Snota. Videre mellom Snota og ut mot Sula og Honstadknyken et tindelandskap av de sjeldne,  Rognnebba bak Tindfjellet, Fruhøtta, Trolla, Skarfjellet, Pekhøtta og Blånebba.  Ut mot nordvest bl.a. Saksa og Hjelmen.

Nedover gikk jeg tørr fjellhei helt ned Småfjella og fikk oppleve årets store vidunder, nedpå Kinnan, ca 550 moh, blomstret rypebæra litt overalt!  Under berga kom jeg til snødekket igjen. Godt å ha ski, virkelig artig å renne slalom mellom barflekkene ned til granplantinga! Men nå var det blitt adskillig grått i vest og vinden løyet helt. Nedi kvitveisengene oppi Løvåsen tok jeg en lengre rast i stille, varm kveldsol, det er en helt ubeskrivelig følelse å sitte i vårfriskt grønt gras og bare nyte den nye varme årstid igjen!

img_4157.jpg

Tilbake til Trønsdal i seks-tida, en nydelig vandretur på 10,8 km idag, nærmere 5 timer effektivt som jeg brukte 9 på.

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments