img_2063_578.jpg

Startet i 10-tida midt i Kårøydalen, 10 pluss, skyet oppholdsvær, 149 moh. Gikk oppover traktorveien på nordsida av Kulbekken.  Riktig nydelig sommerstemning oppover skogen med heftig fuglesang og tyttebæra blomstrer!

Videre opp til veiens ende, og fulgte gammel, delvis gjengrodd sti til ei nesten nedrast høyløe utpå myren. Her sto jeg og funderte på videre trase, det ble å gå bratt opp på sørsida av Gråfjellet godt oppom Kulbekken. En fin og naturlig rute til fjells, men bratt og sugende våtmyr oppover!

Oppom tregrensa passerte jeg et kjedelig belte med bjørk- og vierkratt før jeg kom oppi den flatere fjellheia innunder Ruten. Her ble det endel store snøflater å gå på, ennå var den fast og fin, men noen skumle gjennomslag ved overgangen til tørt land! Fant meg en fin lunsjplass, for to år siden hadde jeg fortsatt videre innover, nesten til Rutsvaen, før jeg tok bratt opp i Ruten. Nå bestemte jeg meg for å forsøke den hengbratte og smale ryggen opp fra Ruttjønna.

Krysset derfor over myrene og Kulbekken på noen store snøflater, greit nok, men noen tynne partie over et par små tjønner. Kom så borttil ryggen, det var snøfri og sommertørr fjellhei med et stifar midt etter, det ble en riktig trivelig opptur til Ruten med stadig flottere utsyn over Trollheimen i sør.

Kom til toppen av Ruten 1039 moh i  16-tida, 7 km hit opp på 4 timer effektivt, 891 høydemeter besteget.  Nydelig frisikt herfra til fire fjorder, Bø-, Vinje-,  Hemne-  og Orkdalsfjorden! Rett vest er Dyrstolen med Hjelmen og Saksa utom, videre nordvest ruver  Tustnastabbene,  Steingeita, Todalsfjellet,  Klakkan, Fonna og Heimsfjellet. Det meste av Snillfjordsfjella, med de høyeste, Hogsgåsa og Grårura, rett nord. En ser Kopparen, men for disig utover der nå. Videre Omnsfjellet, Søvatnet og Vasslivatnet, mot nordøst ut Orkdalsfjorden over Byneset, Vassfjellet, Slettfjellet og Gråurfjellet. Mot sørøst Ilfjellet og Resfjellet, så kommer et fenomenalt  Trollheimspanorama! Svarthetta, Trollhetta, Blåhøa, Midtre Gjevillvasskamb, Storlifjellet, Snota, Neådalssnota, Fruhøtta, Pekhøtta, Sula, Honnstadknyken og Strengen, før vi er kommet rundt tilbake til Hjelmen.

img_2068.jpg Selv om det var sommer og varmt nedi dalen, var det iskald vestabris oppå her, så jeg tuslet nedigjen brattegga i halv seks tida. Nedi den store botnen under Ruten igjen, ville jeg prøve en mer direkte rute over de store snøflatene. Det ble litt ugreit ved bekken, snøbruene over var i tynneste laget. Etter disse tok jeg rett ned i de våte myrene ned til høyløa og ut til driftsveien.

Nedi skogen stemte en gjøk i for fullt oppi lia og en løvsanger sang i et tre ved veien, det ble en stemningsfull aftensmat her!

Tilbake til parkeringa i 21 tida, alt i alt 14 km idag. En riktig nydelig forsommeraften nå, litt kjøliig, sola var nettopp duppet ned over åsen.

———————-
Lang fjelltur til Ruten fra Kårøydalen, krever god kartlesing for å finne traseene.