img_2971500.jpgStartet ved grustaket innerst i Leverdalen. 21 varme grader i ti-tida, 809 moh. Heldigvis en svak sommerbris, det skulle bli varmt i steksola idag!

Nydelig fjellsommer nå, gjøk og blåstrupe synger, ved veien tettegras og blålyng, utpå myra gullmyrklegg og molteblomster. Gikk traktorveien innover, i fjor var den forlenget ca. 1 km nesten helt fram til Fosslibekken under Dugurdsknappen. Da er en oppi Leverdalen, herfra er fin sti innover dalen langs Levra. Stien går til “saltsteinhaugen”, en markert forhøyning i det flate landskapet akkurat der Levra kommer ned fra Storkvolvet. Gjennom åra er vegetasjonen oppå her blitt preget av sauene, bergrunn er kalkrik og reinrose er rikelig oppå her. Varmen i dag var dryg, det ble godt med lunsj oppå her i litt mer vind og kaldvatn fra Levra!

Fra denne markante “saltsteinhaugen” går flere småstier videre innover. Jeg fulgte den kraftigste, på østsida av haugen. Den går ganske tørt over myra og er snart oppi den tørre fjellheia. Viktigst av alt, stien går over en kraftig bekk ned fra Trollhytta. Den er alltid kjærkommen, særlig i varmen i dag! Etter bekken er en oppi reinroseheia. Det var en sterk opplevelse at reinrosa blomstret så tidlig i juni! Hvitt i hvitt med reinrose, rødt i rødt av fjellsmelle, gult av gullmyrklegg og flekkmure, rosa av fjellnøkleblom – det er sommer i fjellet! Alt dette kan oppleves fra stien, den går ganske høgt i lia, like under rasmarka og helt innunder fossen fra Smotta.

Innunder fossen har jeg vanligvis valgt det tryggere alternativet rett opp og på skrå til høyre bort til fossen og inn Smotta. Idag gikk jeg rett opp, der stien svinger til høyre, fortsatt jeg videre bratt opp til venstre. Oppi bratta her var reinrosa og gullmyrklegg ekstra fine fotomotiv! Etter en drygt hundre meter rett opp kommer en til en sti, jeg fulgte den og kom oppå kanten ovom Smotta. Jeg gikk nå slakt opp til venstre over til den bratte renna ned fra vestsida img_3012500.jpgav Trollhytta og gikk den bratt til topps. Denne renna er ei graseng med reinrose, idag blomstret også gullrublom nydelig oppover her. Oppå høgste punktet med utsikt ned til Grytdalen på andre sida, er ei markant diger flyttblokk. Akkurat her går en antydning til sti bratt opp til venstre, jeg fulgte den og fikk en fin rute til toppen.

Kom  til toppen av Trollhytta 1382 moh kl 1700, 7,1 km fra grustaket, 3 1/2 timer effektivt, 538 høydemeter besteget.  Vardetoppen, 1371 moh, er noen hundre meter lenger øst. Sol og stekvarme oppå her, en frisk sommervind gjorde godt. Ved varden sto reinrose, fjellsmelle og gullmyrklegg i fin blomst, norsk malurt i knopp og rødsildra var avblomstret. Et par rein svinsa forbi. Utsikten rundtomkring er fornem, i  nordvest Ruten og Resfjellet, videre østover Ilfjellet med hele Ramsfjella foran. Regnbyger og grått i øst, ingen Sylan eller Forollhogna å se idag. Rett sør er Blåøret og Brattskarven med Grythatten foran. I vest et ganske klart og skyfritt Trollheimspanorama, de mest markante og lette å se er Storhornet, Kråkvasstind, Okla, Storsalen, Navarnebba, Såtbakkollen, Trolla, Skarfjellet med Kringlehøa foran, bak Skarfjellet ruver Vinnufjellets Kongskrona og Dronningkrona, Indre, Midtre og Hemre Gjevillvasskamb, Blåhø, Snota, Svarthetta, Trollhetta og Rindhatten.

Etter denne toppstasen drog regnet stadig nærmere fra øst, det tordnet, jeg drog nedover renna og tilbake i den nydelige reinroseheia utover Leverdalen. Det var trolig i dag reinrosa kom for alvor i blomst. Noen regndråper fikk jeg, det gjorde bare godt i stekvarmen. Halvveis til grustaket fant jeg en fin plass ved Levra og anordnet kveldsmat, men nei. Jeg hadde ikke forberedt millioner av mygg og knott, jeg måtte bare pakke meg inn i gore-tex jakka og hastig fortsette.

Tillbake til bilen 2100, 6,8 km ned fra toppen, totalt 14 km idag, en riktig flott 6 timers tur, litt bratt oppi fjellet, gode stier til og fra. En riktig deilig og stille sommerkveld, godt og varmt, millioner av sviknott innblandet endel mygg som likte meg godt.

——–
Oppdaert august 2016
Artikkelen er uendret. Dette er en av de beste jeg har skrevet. Ti år er gått, tenker mye på slike turer, hvor sprek man var på den tida.

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments