dubbestarr.jpg

Startet ved bommen under skiferbruddet i Svahøa kl 11, 10 grader, 933 moh. Lettskya, solstreif, regnbyger rundt omkring, særlig i Gjevillvasskamban i vest, en lei, iskald vind. Mye snø i fjellet ennå. Jeg gikk stien ned til Grøna, vadet over og gikk oppi  Høghøa.

Nedpå myrene ved Grøna er bjørka såvidt utlauva og molta blomstrer fint. Jeg gikk rett over myrene og oppover mot skaret mellom Høghø og Grøna. I lia er bjørka nydelig sommergrønn, med gullmyrklegg på sitt beste sammen med tettegras, fjellfiol, svarttopp, sotstarr og blålyng, men lite blomstring generellt.

Oppå skaret tok jeg rett vest oppå Høghøa, helt fra starten og opp sto reinrosa i praktfull blomst sammen med mye bergstarr (den med krøkte blad i grisne tuer) og rødsildre ennå i mørkrød blomst. På sørsida oppover, i skifrig grus, så jeg det mange av de spesielle reinrosehei- fjellplantene som f.eks. norsk malurt, hårstarr, fjellrundskolm, gullmyrklegg, fjellfrøstjerne, fjellsmelle og fjellnøkleblom. Dette er nabofjellet til Tyrikvamfjellet og Hemre Gjevillvasskamb, her kan nok sjeldne ting stå, men jeg så ingen rublom. Ingen orkideer i blomst ennå, fjellkurla sto i knopp. Ettersom jeg nærmet meg toppen slo været vrangsida til, regnet økte på, vinden økte.

Kom til toppen av Høghøa 1308 moh halv fire, nesten 4 km opp fra parkeringa under skiferbruddet, helt snøfritt og tørt oppå topplatået. Utsikten østover var relativ klar mot Nerskogen, Granasjøen og Ilfjellet i regn. Rett sørøst så jeg rett på Brattskarven, i sør er nabofjella Svahøa og Tyrikvamfjellet. Men Trollheimen i vest var borte i regn og skodde, jeg så kun svake hint av Okla, Hemre Gjevilvasskamb, Blåhøa og Svarthetta. Her på toppen sto også reinrosa i blomst, faktisk på hell. Rundt varden mye fin norsk malurt, den blomstrer snart.

img_33941956.jpg

Det vekslet mellom regn og sol oppå her, jeg trakk ned ganske fort. Rett under toppen er noen fine artsrike brattheng med skifergrus og mye reinrose, dette er på 1300 moh, hvorfor kan ikke nålearve stå her, den finns jo i nabofjellet Hemre Gjevillvasskamb. Her så jeg bl.a reinmjelt og blåmjelt. Jeg kunne gått østover ned til skaret, men valgte å gå rett sør ned bratta mot Grøntjønna. Akkurat da jeg rundet kanten på toppen, kom jeg i ei lita graseng med reinrose. Her sto sannelig den heller sjeldne dubbestarr (Carex misandra), det var riktig artig!

Bratta ned mot skogen er nydelig reinrosehei, en mer engartet/grasrik type med fjellrapp godt gjødslet av sau. Ved tusen moh, like oppom skogen i Grønadalen, tok jeg aftensmaten. Etter en bit, ble jeg oppmerksom på at i krekling/dvergbjørk heia jeg satt i, sto rikelig med gulmjelt i knopp! Et nytt høydepunkt i dag, jeg har nok sett den omkring i disse fjella, men det er lenge mellom.

Etter en trivelig aften med gulmjelt, strømmet regnet på igjen, tilbake ved bommen og parkeringa under skiferbruddet i 19 tida.

Se Bildekilden for bilder og kartoversikt fra dagens tur

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments