img_36351956.jpg

Startet i 10 tida ved heisen over Minilla, 795 moh, 14 pluss og vindstille steksol, idag skulle det blir varmt! Gikk opp rødmerket TT sti opp til seterveien, og videre til Svartdalssetrene. Fra setrene er det tørr og fin rødmerket sti videre til Skrikdalen, her inni er fin rasteplass ved Skrika.

Fra Skrikdalen går det fin sti videre til den sørligste Skriktjønna like under Skrikhøa. Rett oppom tjønna løper stien under ei stor snøfonn som smelter sent, den var ekstra stor i år. Jeg gikk så på skrå mot trig. pkt 1027 moh i Skrikhøa og videre til den rødmerka turiststien. Her er viktig å holde litt sør for myra, før en tar på skrå  opp til laveste punktet /salen oppi Litjsvarthetta rett opp for Sandtjønna. Oppover her stort sett tørt og fint, gode rasteplasser ved bekkene, en del snøfonner å krysse like under salen. Sandtjønna er fremdeles islagt, jeg gikk ned mot tilløpsbekken i sør, fra denne og opp til nordegga var det sammenhengende snødekke. Fast og fin sommersnø, mye bedre å gå i enn den grove steinura under, for ikke å snakke om på nedtur!

Oppunder nordegga er det antydning til sti og issoleia blomstret vakkert! Opp egga er stifaret ganske greit å følge og delvis merket med steinheller på høykant. Øverst opp kom jeg oppi snøfonn igjen, fint å gå denne bortover mot toppryggen med praktfullt utsyn til nabofjellet Trollhetta og Trollheimen i vest! Opp mot toppen blir snøfonna for smal og utrygg, men det er riktig fint å gå oppetter stupkanten, her er ikke så grov steinur.

Kom til Svarthetta 1548 moh kl 1600, 4 timer effektivt, 10,2 km fra Minilla, 753 høydemeter besteget. Et nydelig vidskue til Trollheimen idag, ganske klart, lite disig.

img_37181977.jpg

Etter en god stunds nytelse av utsikten, bars det nedover steinura og artig nedover snøen til Sandtjønna. Utover Kjølen og ned til Skriktjønna og stien. Nedi Skrikdalen ble det kveldsmat i solnedgangen, faktisk lite mygg her! Ved setrene var det ikke mulig å oppholde seg på grunn av all myggen.

Tilbake til Minilla og parkeringa i 20 tida, totalt 20,4 km idag på 7 timer effektivt, en tur jeg brukte 12 timer på. Vakker, stille, varm sommeraften her nå.

Turbeskrivelse: Kjør bomveien opp fra Nerskogen ved “Sørøyåsen Parkering” (like ved skolen), først opp til P-plass, sving krapt til høyre og kjør ned til Minilla og parker der. Gå TT-stien over stolheisen og opp til Svartdalssetrene. Fin sti videre til Skriktjønna, utydlig sti videre til Skrikhøa. Herfra gå rett på Litjsvarthetta til det laveste punktet, gå over via Sandtjønna og ta bratt opp nordegga. 7 timers tur på 21 km t/r.

—————-
Far og mors favorittfjell, de satt på benken i Torslia og beundret Svarthetta. Lang og dryg fjelltur, krever god fysisk form.