img_4168shadows.jpg

Etter dager med intenst regn bars det uti Halsa med sommeren på sitt beste og duftende enger av mjødurt ved Rød, like ved ferjeleiet. Her starter den rødmerka KNT-stien (Kystruta). Godt å starte i 15 deilige grader, lettskya godt turvær, 49 moh, klokka var 1030. Jeg trasket ivei traktorveien og etter 200 m tok jeg over stistigen KNT stien oppover mot Valen. I starten interessant sump og myr med gedigne tuer av blåtopp og mye pors uti myra.

Oppi bratteste lia gikk den brede og lettgåtte stien gjennom en trist og tett granplanting,  før jeg rett oppunder Valen kom inni blandingsskog med velduftende smørtelg. Denne stien oppover må være en gammel seter”vei” (kløvsti?), nedi skogen gikk stien etter gamle skogsveier. Like sørvest for toppen av Valen 484 moh gikk det av en god, blåmerket sti opp dit. KNT stien fortsetter sør over bløtmyrer under Krekjefjellet og Saksa, på andre sida innunder fjella tar den opp fjellbjørkeskogen.

Her ble det en rast, og da først kunne jeg studere forbifarende turister. KNT-stien går slakt opp Fjelldalen før den gikk bratt opp stien, nesten på 4-fotan. Oppi Fjellskaret en del grov ur.

Oppi Fjellskaret, på høgste punktet nesten over mot Dragsetdalen og Bøfjorden, står skiltet “Saksa”. Litt utydlig start på Saksstien, på nedtur fant jeg starten i noen grusrenner lengst sør i skaret. Jeg kom derfor litt feil igang og drog over mot nordstupet på Saksa, ved det lille vannet halvveis til topps fant jeg igjen stien og fikk en fin og bratt rute helt opp. Saksstien er lagt nesten presis etter kommunegrensa Halsa/ Surnadal!

Kom til toppen av Saksa 902 moh kl 1600. Opp hit er det 6,5 km fra Rød nedpå Halsa, dette hadde jeg brukt 3 timer effektivt på, 853 høydemeter besteget. Nedi skaret var det vindfullt nok, oppå her sto sønnavinden hardt på, jeg måtte klamre meg fast på nordsida av varden! Utsikten vidt utover og omkring tar lett pusten fra en – se spesielt panoramabildene på neste side!

img_4318saksa.jpg

Saksa er trolig det beste utsiktsfjell på denne kanten av Nordmøre, her helt på kanten av Halsafjorden. Rett nord er alle 7 Tustnastabber, innover i øst det meste av Nordmøre med Hjelmen, Dyrstolen og Ruten lengst bak – det er trolig Omnsfjellet lengst bak. Hele sørutsikten er Trollheimen, med alle stortoppene midt i øyesiktet, fra øst Trollhetta, Snota, Neådalssnota, Sula, Oppdalsfjella Tohatten og Kråkvasstind, videre tinderekka i Innerdalsfjella med Storsalen innerst, videre Såtbakkollen og Dalatårnet, Skarfjellet, Trolla og Kongskrona og Dronningkrona (Vinnufjellet).

img_4342ll.jpg

Nedover igjen etter 2 timers nytelse av utsikten. Lengst oppi Saksa er temmelig surt berg og mye hestespreng. Lengst ned og over mot Krekjefjellet mer sandig/ baserik jord, her var mye kattefot og fjellsmelle. Fra toppvarden ned til Fjellskaret er en halvtimes tur på lettgått sti i kreklinghei, videre ned til myra ble jeg mer og mer klar over det var fullstendig fritt for insekt som bet, det var kanskje en enslig flue eller to. Det gikk godt an å ta bilder av nyutsprunge rome og klokkelyng utpå myra, og sannelig sto en enslig nattfiol borti myrkanten!

Det ble derfor en riktig hyggelig kveldsrast ved stikrysset under Valen i en varm sommerange av smørtelg og sauer som virret rundt. Nedover den tette skogen gikk det raskt og greit, lite utsikt, lite å se på, en dryg halvtime til gards. I 21 tida kom jeg til parkeringa ved Rød, dagens tur til Saksa var på 12,8 km totalt, det hadde jeg brukt 6 timer effektivt på.

Se bildene: Sommertur fra Halsa

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments