img_46221223.jpg

Fjellet står i sitt vakreste og grønneste nå, og idag ville jeg se til malurten oppi Ramsfjella. Parkerte ved Vollasetra,  knapt 11 grader og stille solskinn, luggumt turvær, 738 moh, ellve tida. Gikk opp den rødmerka stien forbi setervollen.

Oppover bjørkeskogen forbi Vollsetra hadde fjellbjørkemåleren gjort rent bord, bjørka var svart og løvfattig.  Artig lågurtskog dette, innover skogen mye “seterurter” som setergråurt og vintergrønn (flere arter), ved bekken et eksklusivt utvalg av kalkrevende arter som gulstarr, sotstarr og gulsildre. Videre opp i snaufjellet og innover til fremre Sætertjønna hvor det ble en lengre lunsj i ei grøn plen ved tjønna. Her sto et rikt utvalg av basekrevende arter f.eks. sot- og svartstarr, tvillingsiv, fjellfrøstjerne, fjellsmelle og fjellmarikåpe.

Etterhvert forsvann sola og det varslede gråværet seg på. Jeg fortsatte videre den rødmerka stien nordover, tok sikte på toppen mellom Ramsbrattskarven og Ramshøpiken, 1249 moh – “1260n”. Litt etter halvveis, ved ettre Sætertjønna ble det en lengre stopp i ei knøttlita reienrosehei ennå i fin blomst! Perlevintergrønn var riktig lekker, midt oppi Dryasen sto svartaks så fint og innimellom sto knøttsmå, søte øyentrøst omkranset av fjellkvitkurle og hårstarr. Ved enden av tjønna dro den rødmerka turiststien oppi skaret sør for 1260n, jeg tok her på skrått rett mot toppvarden, berget oppi der så bratt, svart og skifrig ut.

img_4660_ooo.jpgDet ble reinrosehei ganske fort, helt i starten en ganske våt type med rødsildre, tuesildre og gullmyrklegg. Den ble knusktørr oppunder toppen, ved 1202 moh, rett opp for skaret mellom Brattskarvtjønna og Sætertjønna ble det stor glede! Gulmjelt, Astragalus frigidus, sto i vakker blomst, og det var endel av den omkring. I ei fuktig bergskore med et lite myrfragment, sto sannelig dubbestarr, Carex misandra!

Kom til toppen av 1249 moh kl 1800, 5,2 km fra Vollasetra, 511 høydemeter besteget. Nydelig frisikt her midt i Ramsfjella til Barnas naturverden rundt omkring meg. I nord ruver Resfjellet og Ilfjellet, i øst Forollhogna, sørover Sissihøa og Brattfonnhøa, i sør Trollhytta, Brattskarven og Blåøret. I sørvest -vest et meget imponerende panorama over hele Trollheimen, med bl.a. Kråkvasstind, Okla, Storsalen, Midtre Kamb, Blåhøa med regnyr på, Neådalssnota, Svarthetta, Trollhetta, Gråfjellet  og Rindhatten.

Og her sto sannelig norsk malurt på sitt beste i praktfull blomst, nå har jeg sett den på alle toppene i Ramsfjella! Den står rundt varden og lyser med sine gule korger, lenger ned så jeg ikke noe til den. Selskapet ellers var heller fattig, ingen reinrose eller det følget oppå her.

Gråværet stilnet, det dro mot kveld og sola ble stadig mer klar, tilbake ved fremre Sætertjønna fikk jeg snøull i riktig vakkert motlys. Helt tilbake til Vollasetra i ni tida, totalt 10,1 km i dag, en tur jeg brukte nesten 5 timer effektivt på. Verd å merke seg er at terrenget var riktig lettgått, tørr og fin krekling-fjellhei, svært lite bløte partier og myr.

Se flere bilder i Bildekilden -> Ramsfjella

Turbeskrivelse: Fra Nerskogen ved Stamnessetra kjør bomveien helt inn Leverdalen og parker ved Vollasetra. Gå den fine rødmerka stien oppover (merket Holmtjønna). Følg stien forbi Sætertjønnin nesten oppå skaret før Holmtjønna. Fin, lettgått fjellhei rett nord oppå 1249 moh. Alternativt parker på Stamnessetrin, gå den rødmerkete stien via Refshuskollen opp til hytta ved ettre Brattskarvtjønna. Gå bratt opp.

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments