dvergsyre.jpg

Kom oppi Vålåskaret en vakker søndagsmorgen og høysommer, starta oppover den klassiske turstien i halv ellve tida.  Det var 10 grader varmt, men en kald vind med en markant høstlig gufs. 

Gikk oppover setergrenda og tok den klassiske, rødmerka stien. Nydelig høysommer, grønt og fint i skogen, rome blomstrer oppå myrene, i fjellheia er røsslyngen i fullt flor og blåbæra er moden. Mye folk etter stien, og like før Saudauen og de rike kløftene støtte jeg på kjentfolk. De var interessert i putelava.

Under de rike kløftene ovom Saudauden, støtte vi på dvergmispel, den var med røde, fine bær. Putelava feltet skulle være lenger øst, rett oppfor stidelet ned til Eldalen. Vi så ikke noe særlig fin putelava. Snøen er nesten borte oppi Resfjellet, også Eltjønna er fri for snø.

img_5301.jpgDermed er snøleiene bare og nå blomstrer de nydelig. Stjernesildre står overalt i disse, mye gulsildre og over tusen moh var det rikelig med høyfjellskarse! Kom til Resfjelltoppen i fire-tida, men her oppå var vinden vel heftig og iskald, det ble noen oversiktsbilder sørover og nedigjen.  Været står inn fra sør-sørvest, Dovre  og Snøhetta var lite å se til, Trollheimsfjella Blåhøa, Trollhetta og Snota var klar og fin under skyene, mens Innerdalsfjella Såtbakkollen og Såtbakkollen var i gråskyer. Nordover til Orkdalsfjorden og Forbordfjellet med vakker, klar sommerhimmel.

Nedover igjen for å se nøyere på blomstringa i snøleiene. Joda, polarkarseblad overalt og høyfjellkarse rikelig i fin blomst rett under toppen. Rett under Eltjønn-nivået, den dalen “på tvers” (hvor skisporet går om vinteren) ligger snøen langt uti juni. Her er fine baserike berg med grønnkurle og fjellmarinøkkel, fant bare den siste idag. Ved bekken inni dalen var stjernesildra og kildemjølka så fin, jeg lirket meg ned for å ta bilder av de. Plustelig fikk jeg syn på en liten rødgrønn en med tre “kronblad” i linsa, sannelig sto det Dvergsyre inni grusen og det ganske mye, like ved de røde merkesteinene! 

Kikket litt mer på putelav”forekomsten” uten å bli mer klok på den, men berggrunn var kalkrik, oppå denne framtoppen står mye reinrose. Vider utover flata under de rike kløftene med perikum og gullris så fint i blomst, og i myra under sto noen få modne moltebær.

Tilbake til Vålåskaret i 20 tida, vakker sensommerkveld, stille godvær, artig å få sett dvergsyra også i Resfjellet! 

 

 

 

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments