Etter ei tid med mye regn, var jeg spent på myrene i fjellet. Kjørte opp til Gråsjøen og til veis ende ved tunnelosen. Startet halv ti,  497 moh, 11 gode grader, stille, lettskya, godt turvær! Den rødmerkete turiststien oppover går i myr, de var våte og gjørmete idag.  Etter nesten to timers slit var jeg oppå Vardhaugen østom Midtveggen. Videre ned til Svartvatnet var det tørrere sti, jeg fant Snotastien på østsida av vatnet, gikk ned den til vatnet og over vaet i Svartvassbekken helt i østenden av Svartenden. Det skjer aldri med meg, men sannelig, idag skjente jeg ut på en stein og dro nedi bekken med kneet.

IMG_4733

Etter å ha sett mye råtten molt og enda mer god og moden blåbær, var det godt å kvile lunsj oppi heia rett ovom Svartvatnet. Snotastien er en god sti, merket med heller/steiner, og er en direkte rute fra DNT-stien ved Svartvatnet rett opp til de små tjønnene ved trig punkt 1046moh. Her løper den inn på DNT-stien fra Trollheimshytta. Denne direkte stien går over et lite storstein/blokkmarkfelt, men det blir bare smått, videre oppover fra tjønnene er det det bratt og naken blokkmark!

Rett opp fra tjønnene går den rødmerka DNT-stien rett opp blokkmarka til trig pkt 1270 moh nedi bekkefaret. Her foretrekker jeg på tørre sommerdager å spasere opp de bratte blanksvaene på østsida av bekken, ta gjerne utpå 1270 punktet for storslått utsikt over Folddalen og Farkholtet! Oppå her snur stien vestover og inn i Snota over et stort og drygt storblokkfelt. Snøen var utsmelta idag, det ble ekstra mye listing rundt de svære blokkene for å komme fram og opp.

Men da er vi oppå Snotbreen, en mektig permanent isbre midt i Trollheimen. Stien går tvers over, breen er ufarlig nå uten sprekker, men det frister ikke å vandre utover brefallet. På andre sida av breen er vi bortpå Snota toppen, stien går opp litt innom stupkanten, først styggbratt, grov ur, så flater det ut ved toppen.
IMG_4753

Kom til toppen av Snota 1669 moh kl 1630, 11,7 km hit fra Gråsjøen som jeg brukte nesten 5 timer effektivt på, 1172 høydemeter besteget. I turboka var inntegnet drøyt 50 navn idag! Nå var jeg riktig sliten, sola skinte blank og varm i blikkstille oppå her.

Satt en time, spiste godt og strakte ut lemmer, og nøt Trollheimens absolutt beste utsikt til Trollhetta like ved i øst, Blåhøa, Gjevillvasskamman og Storlifjellet sørover, i sør Snøhetta, mot vest Neådalssnota og vestover Innerdalsfjella Storsalen, Såtbakkollen, Trolla, Skarfjellet og Dronningkrona. Men det dro mot kveld, det var en lang og dryg heimtur, jeg grudde meg for myrene.

Over breen var det ren glede å cruise ned snøen, ned ura greit og tørt og da var jeg ved Svartvatnet etter halvannen time. Utover og oppå Midtveggen og da ble det myr nedover. Gleden var stor over en usedvanlig vakker solnedgang, en skulle vært her i natt!

Kom tilbake til Gråsjøen i elleve tida, det ble “nattlig” myrtur og nå var det mørkt. Totalt 23,3 km tur – retur idag, jeg gikk på 9 timer effektivt, 13 timers tur idag.

ForrigeLensvika 11. august 2008
Neste artikkelSensommer på Midthatten