brattskarven.jpg

Det stunder mot høst, idag ville jeg se til de store reinroseheiene på skifrig grunn nord i Oppdalsfjella. Startet ved Vognillsetra i 10 tida, 815 moh, 10 grader, ennå tåke oppi fjella, et godt, varmt turvær idag. Gikk krøtterstien opp til setra, men også i år rota jeg med veivalget og havnet oppi vierkjerra. Midt inni vaset var fine rikmyrer og der sto bl.a. kastanje- og trillingsiv, riktig artig!

Etter en dryg time kom jeg oppå Kvannliberget med alle saltsteinene, 1196 moh. Herfra er det lett fjelltur videre, og et virvar av saustier. Jeg gikk i dag den sterke saustien godt oppom Vekveselva, nesten oppi Grølia. Dermed ungikk jeg de store og våte starrmyrene omkring Kutjønna og går meg rett på en nydelig rasteplass ved foten av Brattskarven.

Kom til rasteplassen ved saltsteinen akkurat der bekken flater ut etter strykene ned fra Snofjellet og Brattskarven. Hit er 5 km og 2 timers tur fra Vognillsetra, en riktig nydelig plass oppi fjellet! Herfra er nydelig og artsrik reinrosehei, oppi fjellet skremte jeg opp 3 ryper med kvite vinger.

tuesildre.jpgReinroseheia er lettgått grashei og sauene var spredd hele veien oppover, ennå mye grønt for. Blomstringa er stort sett over, noen spredte bakkesøte og fjellskrinneblom i blomst. Snøsøte var på sitt fineste, den sto litt overalt.  Over 1500 moh går reinroseheia over i blokkmark som flater ut mot toppene. Her er to “framtopper”, den ene med trig pkt 1523 moh, disse ser du tydelig på kartet. I fjor rota jeg i ura østom disse, det som er beste traseen er mellom disse framtoppene og rett nordom den østligste gå bratt til topps. Inni steinmarka / ura gikk jeg meg på ei nydelig tuesildre — se bildet!

Kom til toppen av Brattskarven 1578 moh i 16 tida, 2 timers tur opp fra rasteplassen, drøyt 4 timers tur fra Vognillsetra. 8,6 km hitopp, 763 høydemeter besteget. Varmt og godt i le av varden, men tett tåke i nord og nordøst, skyer over Dovre og Trollheimen. Det som var å se var hele Blåøret i sola i sør, litt av Gjevillvatnet, hele Leverkinna, Nerskogen og Granasjøen med demningen. Omkring toppen er en fin vegetasjon, mye issoleie og rikelig med norsk malurt!

Nedigjen til rasteplassen gikk det raskt og grei i snaubeita reinrosehei. Nå var sola på vei ned, det var blikkstille og sensommervarme, det ble en riktig stemningsfull kveldsmat ved bekken!

Tok nå i rett linje mot Kvannliberget etter sausti hele veien, og bratt ned langs bekken til Vognillsetra. Nå på nedtur gikk jeg ned på nordsida av bekken, midt inni alle sauene, i ei flott lynghei uten særlig vierkratt, en mye  bedre trase enn i morges. Ved tregrensa gikk fjellheia over i bløtt vierkratt /myr, her var jeg også heldig og fant en kraftig sausti som tok meg helt ned til setra. Ved setra så jeg feilen fra i morges, da tok jeg stien sørover mot Dørressetra og Oppdal. Skal en opp til Kvannliberget, følges stien opp langs gjerdet, det står et par store furuer rett oppom setra og viser stistarten!

Ved seterparkeringa i 21 tida, 17,2 km totalt, 6 1/2 timer effektivt i dag, 10 timers tur. Ganske bra skumring, kveldsstilt og bra varme.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments