img_4979.jpgBjørka gulner, dvergbjørk og blåbærlauvet rødmer, det er høst ved Hurundsjøen. Det var kalde 4 grader, gråvær og helt stilt, 724 moh da jeg starta her ved kjettingen over veien i 10 tida. Jeg gikk veien innover mot Meslosetrene et stykke, før jeg gikk strakt over heia og ned til Ila.

Oppover Ila er det god sti å gå etter, over de store myrene forsvinner den, men jeg fant den igjen på nordsida og kom ned til fossen i Ila.  Fint å raste ved fossen i grasenga med dvergjamne og gulsildre i fin blomst borti fossen. Videre opp er kraftig sti, og kom til fremste Iltjønna, Ætter Iltjønna, i 12 tida, 807 moh, 3,8 km og 1 1/2 times tur fra Hurundsjøen. Og nå forsvann gråværet, det ble steksol og helt skyfritt!

Videre opp Ilfjellet er det diverse saustier, det kunne vært artig å merket en trase helt fra Hurundsjøen, terrenget er greit nok, men går du feil, blir det lange omveger for å komme ned igjen. Fra Iltjønna syns jeg det er greiest å gå nordøstover og bratt opp sør for trig pkt 929 (den markante knatten på østsida av tjønnen, like høg som Gragjelfjellet). Da kommer en inni en brei og svær fjelldal som går helt innunder toppen. Inni dalen er nydelige enger ved bekken, fint å telte og her ble det en lengre lunsj i solsteken! Opp hit er en time tur fra “Ætter Iltjønna”.

Nedi dalen er en på 900 moh, og videre til topps er det greit nok å følge bekken videre. En direkte og veldig fin trase er bratt opp til den store kvite steinen høgt oppi dalen, videre nesten oppå trig.pkt 1147 moh. Dette trig. pkt er en markant “pigg” og sees godt fra toppen! Jeg gikk rett østom piggen og ut en ny vid “dal” med tjønna og de store snøleiene rett østom toppen. Her ligger snøen langt uti juni, her vil trasevalget variere utfra snødypet. Idag var det snøfritt, kun ei lita snøfonn nordom tjønna. Derfor rundet  jeg tjønna på sørsida og dro opp de siste hundremetrene like vest for bekken. Da er en oppå topplatået!

Topplatået på Ilfjellet er en uryddig samling av småtopper på ca 1200 moh, her går jeg ofte feil. Toppvarden er på 1218 trig. punktet, det er på nordsida, på Meldalssida. Denne varden skulle absolutt vært flytta! Det er en markert, rund toppkul på samme høyde ca 100 meter sørom. Her er god plass til folk vinter som sommer, den er midt på topplatået og viktigst av alt — en toppvarde her vil synes fra alle retninger!

img_4986.jpgKom til toppen av Ilfjellet 1220 moh (gps høyde) kl 1500, 8,1 km fra Hurundsjøen, 5 timers tur, 494 høydemeter besteget. Det er her toppvarden skulle vært, istedet for bortgjemt i nord – se bildet. Nå var det gnistrende klart og stille, jeg satt lenge i sommervarmen og gledet meg over utsikten med en høyfjellkarse som godt krydder til, det eneste grønne oppå her.  I dag så vi alt, mot nord Hølonda og Trøndelag, Kopperen, Hestgrovheia, Vassfjellet og Trondheim med Tyholttårnet og Fosenalpene bakom. I øst Fongen og Sylan, mer sørøst sees piggen av Forollhogna,  Håmålsfjellet i Tolga, de 3 kuplene av Rendalssølen. Mot sørvest Ramsfjella, Trollhøtta, Grythatten og Blåøret. Granasjøen blinker i sør med Stohornet bak og Snøhetta lengst bak. Videre vestover et fantastisk Trollheims panorama med Hemre Gjevilvasskamb, Blåhøa, Svarthetta, Såtbakkollen, Neådalssnota, Trolla, Skarfjellet, Kongskrona, Trollhetta, Rindhatten og Snota. I vest Saksa, Hjelmen og Stabblandet. Resfjellet er nabofjellet over Orkdalen i vest. Rett ned i ser vi Å i Meldal, med Krokutvatna oppom, Ruten og Omsfjellet lengre bak.

Fikk jo knota inn navnet mitt i ei altfor utskrevet trimbok, noen må bære opp ei ny!

Etter en time i frisynet, tok jeg ned igjen bratt til de store snøleiene, rundet tjønna og tok samme lei ned til fjelldalen. Klarte å gå litt feil, kom utpå en kant, så jeg måtte tilbake litt for å treffe den store kvitsteinen utpå kanten av fjelldalen. Tilbake til Iltjønna etter halvannen time, ca 4 km fra toppen, en riktig vakker kveldsstemning ved tjønnene og sau i motlys! Nå var det gode stier ned til fossen og til Hurundsjøen.

Tibake til parkeringa i 1945, 8,02 km fra toppen, totalt 16,0 km i dag på 5 og en halv time effektivt, 11 timers tur.

 

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments