img_5366.jpg

Plantedekket har sluppe klorofyllet, nå står fjellbjørk og rypebær i flammende høstfarger! Jeg startet i ti-tida oppå Heldalen, 816 moh, 10pluss, helt blikkstille gråvær, sola slet med å komme fram. Et riktig godt turvær, og jeg tok turiststien innover mot Heldalen.

Like før skaret tok jeg av stien og gikk i fargesprakende fjellhei opp til Telvatnet. Opp hit er det 2,3 km fra Heldalssetrene, en times nydelig tur i lettgått fjellhei, virkelig fint å raste på østsida av vatnet. Alt var stille og vakkert her, gnistrende høstfarger, vannet var blikk stille uten en krusing. Plutselig small en rypejeger av en ladning ikke langt unna, jeg ruslet skyndsomt videre, hva de to reinsbukkene like i nærheten opplevde, fant jeg aldri ut.

Til Gråfjellet bruker jeg å gå hit til Telvatnet først, videre har jeg tatt rett vest for å komme nordom Storbekkøyan og krysset utløpsosen der. Nå tok jeg litt sør oppå nordenden av Grønlihammaren og ned sør i Storbekkøyan. Her fant jeg et fint va i den dype bekken. Nå var det bare å gå rett opp Gråfjellet etter bekken. Rett oppom turiststien fant jeg meg en fin rasteplass i fjellheia med en stor forekomst av rypefot. Den har jeg ikke vært sikker på før, nå ble den arten klarere. Videre opp gikk jeg i rett linje bratt opp mot toppvarden. Rett før toppen, fra ca 1100 moh, ligger det store snøfonner langt utpå året. Nå var de helt bortsmeltet, og mye fin issoleie hadde blomstret nylig.

img_5277.jpg

Kom til toppen av Gråfjellet 1243 moh i 3 tida, 6,2 km fra Heldalen, på tre timers tur, 427 høydemeter besteget. Denne ruta fra Telvatnet via sørenden av Storbekkøyan og bratt rett opp langs bekken, er en av de aller fineste! Tørr og fin fjellhei oppi fjellet, nesten ikke noe myr nedtil vatnet. Utsikten var heller dårlig, det lå et stort skoddflak rundt omkring toppen og skjulte nabotoppene Blåhøa, Svarthetta og Trolllhetta. Satt ei god stund i det stille gråværet og ventet på lettelse, men gikk etterhvert ned og kikket på snøleiene.

Etter en times tid kom jeg nedatt i Storbekkøyan, nå kom det sannelig et par solstråler på meg for første gang i dag! Ruslet videre ned til Telvatnet og en aftensmat faktisk i “stek”sol, ei sol som tente alle høstfargene intenst.

Tilbake til Heldalssetrene i sju tida. Alt i alt 12,4 km i dag, en nydelig topptur på nesten 5 timer effektiv gange. Nå var sola nede i tåka over toppen igjen, og kvelden ble kald.

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments