img_5976r.jpg

Midt i Trøndelag, mellom Trollheimen og Sylan, er Gauldalsfjella (Forollhogna nasj. park i sør) med Brungmarka lengst opp mot Selbusjøen. Jeg har aldri vært inni dette store fjellskogsområdet sørom Selbusjøen. Idag kjørte jeg opp den 2 mil lange bomveien opp forbi Håen og parkerte ved demningen vestsida av Samsjøen. I halv ellve tida, 5 pluss, 486 moh, lettskya og stilt vær, gikk jeg innover vestsida av sjøen etter en brukbar myrsti.

Jeg hadde sett på kartet at det var svære, flate myrområder her. Hele turen fortonte seg som en lang vassing av søkkmyr, de var jo ekstra våte nå etter alt høstregnet. Ved enden av sjøen svevde stien uti blautmyra, jeg fant den igjen på andre sida, der gikk en dyp bekk uti Samsjøen, heldigvis var det bygd bru over. Nå gikk stien oppover i tørrere myr. Egentlig hadde jeg tenkt å gå langs sjøen til Åsårlivollen for å prøve å vade Åsara ved utløpet i Samsjøen og en direkte rute opp. Men myrstien gikk nordøst og oppå høgda.

Oppå høgda fløt stien vekk i myra, jeg gikk da rett nedi Oksdalen og møtte bekken. Den var en bunnløs bred kanal, eneste mulighet var å svømme over! Jeg hadde lest om et bruanlegg oppi her, sannelig, et par hundre meter lengre opp sto en svær konstruksjon! Brua var ferdig med dekke midt på, men ennå var det ikke laget bruer for å komme seg oppå den. Her på vestsida av brua fant jeg igjen myrstien, og da jeg vel kom over fortsatte den uti lausmyra på andre sida. Uten denne brua hadde jeg ikke kommet videre her, om bekken (kanalen) er lettere å krysse nede ved Samsjøen, skulle vært moro å vite noe om.

img_6041rr.jpgStien forsvant altså i lausmyra på østsida av Oksdalen, jeg gikk derfor rett opp den bratt furuskogen og lunsja i halv ett tida ved den lille myrtjønna på 600 moh. Nå ser en Ilfjellet, Trollheimen, Resfjellet og Ruten rett fram i vest, storfjella lengst bak drivkvite av nysnø! Opp til tjønna er det litt over 4 km fra parkeringa mi ved Samsjøen, jeg brukte nesten 2 timer hit over de tunge myrene.

Ennå var jeg midt i furumyrskogen, det var mye våtmyr å tråkle rundt oppover. Fortsatte opp til 700 moh, krysset kommunegrensa Melhus/ Midtre Gauldal og utpå en fin greplyngrabbe, den første av betydning så langt! Herfra er det greit til topps på skrå opp langs kommunegrensa i stort sett tørr greplyng/krekling hei. Utfra gps (se Oversiktskart) er det nærmere 4 km t/r toppen herfra. Noe jeg regnet nesten 3 timer på, slike vidsynte toppvarder skal en gi seg tid ved! Klokka var nå blitt 15, jeg hadde gått 7,2 km fra Samsjøen og hadde drygt 2 timer dagslys igjen. Men det fristet lite med myrvandring (“gjøssmyr”) i mørket, gråvær seg inn fra vest nå, så jeg satte meg ned her og studerte vestutsikten nærmere.

Rett sør så jeg mot kvitflekkete Forollhogna, det var vel den litt lavere Nyhaugen (1238 moh) som står rett foran jeg så. Like til venstre for den Samsjøvola på andre sida av Samsjøen. Ilfjellet med Gynneldfjellet er neste store i sørvest, ganske kvitflekket! Like til venstre for Ilfjellet ruver den snøkvite Svarthetta, videre mot Samsjøvola er Høghøa og Storhornet i Oppdal. Rett vest, til høyre er sentral Trollheimen, det var gråvær den veien idag, men Trollhetta med trollhakket og Snota var tydelig å se. Til høyre for Snota rett vest er Fruhøtta og Bolmetrollhøtta tydelige, videre det lavere Raudfjellet med Resfjellet stor og brei “rett fram” og rett over nordenden av Håen. Nord for Resfjellet sees tydelig Grefstadfjellet i Meldal. De neste fjella i horisonten er Rindalsfjella med Gråurfjellet nærmest og Ruten like til høyre. Midt i de store skogsåsene videre nordover fra Ruten er Elgshøgda rett vest, mens Omnsfjellet skjules ennå av Kråkfjellet. Vassfjellet er bakom og ikke synlig her nedpå. Fosenfjella så jeg endel av mellom Kråkfjellet og Rensfjelltoppen.

Oppå toppen av Rensfjellet vil en se Storsylen rett øst, Snøhetta rett sør, Såtbakkollen og Trolla rett vest,  Vassfjellet og Kopparn nordover.

Det le til kvelds, kveldsflyene fra Oslo ble stadig hyppigere rett over hodet mitt. En lang vandring nedover gjøssmyrene i stadig gråvær ble en heller dryg og tung opplevelse, og nede ved Samsjøen hadde vinden frisknet på.

Kom tilbake til bilen i skumringa kl 18, 5 timer effektivt idag, 7 timers tur på 13,7 km t/r. Kvelden var nå kald og det blåste iskaldt.

Kart: Norge N1621 III Støren og N1621 II Selbu (kartgrensa er akkurat på toppen!)

Oversiktskart over Rensfjellet med mine gps-spor:

samsjokart

Se bildene fra dagens tur!

Andre turer i Rensfjellet/Kråkfjellet : ifriluft.net “Rensfjellet – magisk solnedgang” og andnorm.no “Kråkfjellet 18-10-2005”

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments