img_6118r.jpg

Fjelltoppene i Trollheimen er kvite av nysnø, snøgrensa er rundt 1000 moh. Idag ville jeg til Oppdal for å se på “skiføret” sørfra. Startet oppom Bree i 10 tida, 690 moh, ennå en minusgrad, lettskya og stilt. Gikk opp Breesbekken etter skitrasen i hardsspekte stier, snøen traff jeg på 1100 moh rett før bekkdalen oppi Storhornet.

Stien oppover fra hyttefeltet ved Bree var i dag hardspekt og isete, oppom skogen delvis nysnødekt. Det å gå opp uti fjellheia utom stien er håpløst, her er tett vierkjerr. Bekken deler seg og stien svinger inn og forsvinner i et vierkjerr rett under bekkdalen på ca 1100 moh. Her er noen fine brattheng fint å raste.

Videre opp er fritt valg, ingen spesielle stier, vinterløypa oppover bekkdalen er stort sett oppmerka med røde plaststaker. En fin sommertrase er på kanten utmot Gjevillvatnet, i starten tørr og fin greplyng fjellhei, oppi fjellet steinur. Nå som snøen dekker bra, idag var den hard og nesten skare, er det bedre å gå bekkdalen oppover. Inni her var også god ly for vestaværet som freste over Storhornet og sopte dagens nysnø i store virvler bortover! Først etter “Amon Sul” (se kartet, en stor “borg” av store steinblokker, fint ly, fint å raste) var det relativt brukbart silkeskiføre. Det ble drygt oppover, vindkasta hadde stelt i stand store flak av bunnløs nysnø oppi bratta, men nedigjen skulle dette bli gøy!

img_6088r.jpgKom til til toppen av Storhornet 1589 moh kl 1500, 899 høydemeter besteget, 3 timer effektivt og 5,7 km sålangt.  Vakkert solskinn og lettskya, men vestaværet reiv godt, så jeg hastet inni Steinhuset! Etter behørlig signering av turboka, en te med sjokoladedebit tok jeg meg utigjen til toppvarden for fotograferinga og utsikten. Dovre og Trollheimen var mye dekt av skyer, Kråksvasstind, Nonshøa, Innerdalsfjella, Kringlehøa og Slanglifjellet var mer klare og tildels i sol. Rett fram var Gjevillvasskamman, Blåhøa, Svarthetta og Trollhetta i vakker lav oktobersol. Rett ned Gjevillvatnet blankt og fint, er vel ei stund før isen kommer her.

Cruiset så ned i bekkdalen, moro ja! Uvant med snø og “skiføre”, men det mangler ennå et par dm snø på det. Ved Amon Sul nedi bekkdalen ble det ganske stilt nå i kveldssola og lett å gå i tynt nysnødekke. Videre ned til stien og ned til Bree etter stien. Kom til parkeringa i halv seks tida, 11 km totalt i dag, en riktig hyggelig 7 timers tur på 5 timer effektivt.

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments