img_6226r.jpg

Midt i Trøndelag, ved Gaulosen og med antenner i alle retninger og høyder ligger Vassfjellet som et av Trøndelags beste utsiktspunkt. Svært populært turmål hele året, i dag ville jeg gå solsida fra Melhus. Startet oppå Løvset like etter en markaløper kl 1000, 214 moh, lett gråvær og vindstilt, godt turvær, en mer sommerlig bekledning ble valgt.

Gikk turveien Stenvegen oppover via Hyggeliflekken, gjennom Hundsrauva, oppå Svartåsen til Bjørnholet og sittebenken der for en bedre tekopp. Her går skiløypa en sving oppover, mens turstien går bratt opp Kastbakken langs Loddbekken. Stien gikk så oppå Rulldalen hvor jeg fikk et nydelig overskue over Trondheim, Gråkallen, Kopparn, Hestgrovheia og hele Gaulosen rett ned om meg. Rett fram i horisonoten over Lomtjønnen tronet toppmasta på Vassfjellet.  Det kunne jo vært fristende å gå rett på, terrenget så lettgått ut, men kartet vitnet om en del ugreit terreng oppover.

Nå fulgte det drygeste partiet. Stien gikk rett i myra ved Lomtjønnen, folk hadde gått i ei stor vifte over for å unngå de verste myrhulla. Her må det bli planker over! Krysset så bekken oppi Strutsheimen og opp bakkan til de store myrene like under toppen. Her gikk jeg stien rett oppom i skogen, det ble en dryg opplevelse, stien var et sammenhengde myr/gjørmehull. På heimtur gikk jeg nedpå myra, dette var tørrere grasmyr og lett å gå i myrkanten. Nå var det godt å komme til Vassfjellhytta for en bedre lunsj ved matklokka. Hit er det 4,85 km fra Løvset, jeg hadde brukte litt over 2 timer på det, 513 moh.

Videre til topps er det avmerket en “direkte” rute på kartet rett mot varden, den fant jeg ikke. Jeg gikk derfor den brede myrstien bratt opp, etter et kvarter kom jeg til img_6215a.jpgbilveien (fra Ler), det tok meg et kvarter på veien til topps. Greit nok det, terrenget rett oppom  Vassfjellhyttta var en bratt miks av granskog og ulendt fjellhei.

Kom til toppen av Vassfjellet 710 moh kl 1400, 6,8 km fra Løvset, nesten 3 timer effektivt, 5 timers tur, 496 høydemeter besteget. Oppå her var det frisk, iskald vind, men godt, lettskya vær, så jeg satte meg på lesida av varden og fisket fram kikkerten, hvilken frisikt!!

Rett nord er jo Trondheim med masse hus, Tyholttårnet, Munkholmen og Gråkallen, i nordøst ante jeg Snåsafjell og rett fram Forbordfjellet med sine installasjoner oppå. Rett øst breier seg Selbusjøen innover, rett bak og like nordom så jeg den mørke Skarven i Skarvan og Roltdalen nasjonalspark. Rett sørom denne den breie og snøflekkete Fongen, og på skrått like sørom den kvite Storsylen med Slottet og Templet attom.

I sørøst er Brungsmarka med Kråkfjellet. Like bak dette, den ruvende salen på Rensfjellet. Nå så jeg Brungen! En mørk isse rett bak toppen av Rensfjellet. Forollhogna er en markant spiss ganske rett sør. Blikket mitt vandret sørvest, her er det store Ilfjellet, lett snøkledt. Foran dette blinket Benna og Ånøya i sola, de store sjøene oppå Hølønda. Se rett over enden av Ånøya, der er Resfjellet, mellom det og Ilfjellet er Trollheimsfjella blanke kvite av nysnø!

I sørvvest – vest ligger et stort lavtrykk nå som begrenset utsikten litt. Men de forreste fjella i Trollheimen var delvis i solskinn. Like etter Ilfjellet, som det første vi ser, er Storhornet i Oppdal, en stor blank vegg som vender hitover. De neste er Svahøa og Høghøa, Kråkvasstind og Okla attom med Gråfjellet foran som en rund, stor “haug”.  Videre de lettkjennelige Blåhøa, Svarthetta og Trollhetta. Gjevillvasskamman blir rett bak Svarthetta, litt vanskelig å se idag.  En ser jo Geithetta stor og tydelig mellom Svarthetta og Trolhetta, vassfjeutsikt.jpg

rett bak Geithetta (litt til venstre) er det lange Storlifjellet med to breie topper. Storsalen er gjemt bak Trollhetta. Se nå på Resfjellet, rett bakom er Snota! Mellom Snota og Trollhetta er den lettkjennelig Rindhatten med den karakteristiske Dukfonna, rett bak toppen (litt til høyre) så jeg den markante toppspissen av Neådalssnota. Mellom Rindhatten og Trollhetta skal en se Såtbakkollen på klarværsdager, men her var for skyet idag, derfor fikk jeg ikke klart for meg om jeg så Trolla, den blir i “skaret” mellom Rindhatten og Resfjellet (like til høyre for Neådalssnota).

Grefstadfjellet står som en mørk “kolle” foran Resfjellet.

Rett nordom (til høyre) for Resfjellet og Snota, altså i mellom disse så jeg klart den nydelig runde toppen på Bolmetrollhøtta, videre de to sukkertoppene Rognebba med Fruhøtta (litt bredere topp) like til høyre. Det neste Trollheimsfjellet etter Fruhøtta er den rundtoppete og snøflekkete Ura. Bak den (til venstre, mellom Ura og Fruhøtta) blir Trollhøtta uti Surnadal. Til høyre for Ura er den lange ryggen på Tindfjellet, mellom disse sees tydelig den kvasse ryggen på Blånebba mot horisonten. Jeg klarte ikke å se Sula idag, den skal ligge rett bak toppvarden på Blånebba.

Foran Ura, litt mot høyre, så jeg to lange fjellsaler rett nordom Resfjellet, det er Jøngfjellet og Tifjellet uti Rindal. Legg merke til Elgshøgda rett sørvest på Hølonda (rett oppfor Ånøya). Sikt rett på toppen av Elgshøgda så har du toppen av Tifjellet rett bak.

Det neste holdepunktet er Honnstadknyken. En klar, markant, toppspiss mot horisonten, rett opp for nordenden av Ånøya. Videre nordover så jeg rett på Rindalsfjella med Gråurfjellet fremst, rett foran til høyre er den fine sukkertoppen Gimshøgda. Til høyre ser vi den majestetiske salen på Ruten rett bak toppknollen på Slettfjellet (like til høyre for Gimshøgda).img_6212b.jpg

Nå ser vi Skaunakjølen rett fram og det breie Omnsfjellet bakom,  videre Rabbora og Hestgrovheia i Lensvika. Nå kan en hvile blikket ut Trondheimsfjorden, flytt blikket mot Storheia på Byneset, like til venstre for toppen så jeg den markante toppsalen på Kopparn uti Bjugn. Etter Storheia er Gråkallen med den kvite kuppelen.

Etter en slik fantastisk vidskue ble nok vinden i kaldeste laget, så jeg bega meg nedover veien i tempo. Tenkte ikke mer på direktesti ned til Vassfjellhytta, det tok bare en knapp halvtime pr vei og myrstien. I 5-tida var jeg nedi skogen ved Bjørnholet, nå var det riktig stille og vakker solnedgang!

Tilbake til parkeringa ved Løvset i skumringa kl 18. Dagens Vassfjell-tur ble på 13,3 km tur-retur, jeg brukte nesten 5 timer effektivt idag, en vakker 8 timers tur til et utrolig fint utsiktpunkt midt i Trøndelag!

Vassfjellkart

 

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments