img_6291r.jpg

Vinteren banker på i harde stormkast, snøen fester grepet i Trollheimen, dagene er kortere og akkurat passe til koselige toppturer i nærområdet. Gråurfjellet øst i Nordmøre, på Rindalsgrensa mot Orkdal, er et flott fjellområde, med luggume turmuligheter for hele familien hele året og fantastisk utstikt til Trollheimen, Sylan og Innerdalsfjellla. Jeg parkerte ved Frekslia i 10 tida, 254 moh, 2 iskalde pluss. I øst helt klart og blått, i vest dro det hardt inn gråvær, rett over hauet mitt både svarte og kvite skyer, dette skulle bli interessant!

Gikk oppåt Frekslia og tok traktorveien oppover til Storbekken i en nydelig, klar soloppgang. Endelig litt varme! Øverst er enn liten lunneplass, bjørkveden er kjørt ned forlengst. Herfra et traktorfar opp langs bekken til myrene under Gråurfjellet, videre myrsti til trimboksen på 554 moh, 2,4 km fra Frekslia.

Nå har en alle muligheter. Svinger du nordover kan du gå opp Rørbekken og Rørbekkdalen med Jolifjellet på toppen. Går du sørvestover lia kommer du til Presten, et nydelig lite fossefall ned fra Gråurfjellet rett attom Høgåsen. Gå bratt opp ved Presten så kommer du til Torfjellet, Grårurfjellets høgste punkt på 818 moh. Jeg gikk rett fram og bratt rett opp Gråurfjellet. Her oppover på solsida er det ennå bart, bare enkelte snøflekker, men alle myrtjønne er hardspekte. Oppå toppflata, fra 750 moh, dekker nysnøen delvis bra, mye is på myrsøkk og myr. Jeg så en hund med 3 jegere, de dro nedi Rørbekkdalen.

img_6314.jpgOppå toppen her er det nydelig, tørr og fin lettgått krekling-lyng-fjellhei bortover. I halv tre tida kom jeg til Prestlifjellet 802 moh, gpsen min viste 817 moh, 4,6 km opp fra Frekslia, 2 og halv time effektiv gange, 584 høydemeter besteget. Ved varden fikk jeg den strie og iskalde vestavinden rett på, jeg måtte finne ly i ei dolp rett ved. Været forble ganske bra, selv om det nå dro inn gråvær fra vest. Og utsikten var helt fantastisk!

I nord så jeg rett på Snillfjord-fjella Hogsgåsa, Gråurda og Omsfjellet. Like bak venstrekanten av Omsfjellet er Kopparn, trodde ei stund jeg så den, men litt for grått til å avgjøre det.  Rett ut i nordøst ser en faktisk innover Trondheimsfjorden, med Gråkallen og Forbordfjellet som de mest markante. Orkdalsfjorden var jo så blank og fin idag, rett foran den Slettfjellet og nabofjellet Jolifjellet. Rett øst er Gjemshøgda stor og ruvende “like ved”, videre Elgshøgda, bak Vassfjellet med den digre masta, de takkete Skarvan er bakom like til høyre for masta. Videre i øst ser vi tydelig den lange og høye ryggen på Rensfjellet, idag med nysnødryss oppå. Bak dette den høge og kvite Fongen og de kvite Sylan med den markante Storsylen midt i. Bringen er en rund sukkertopp like til høyre for Sylan.

Videre sørøst ser vi Astrupsjakta, utover Hølonda og Grefstadfjellet. Ilfjellet er ganske kvitt nå og Resfjellet mer i sør likeens. Nå ser vi rett mot Barnas naturverden/Ramsfjella med Trollhytta og Grythatten til høyre. Utover i sør er et mektig Trolheimspanorama, med bl.a. Gråfjellet, Svarthetta, Trollhetta, Rindhatten, Bolmletrollhøtta, Snota, Såtbakkollen, Rognnebba, Fruhøtta, Pekhøtta, Trolla, Skarfjellet, Kongskrona (Vinnufjellet), den kvasse ryggen på Trollhøtta, Blånebba, Indre og Ytre Sula og Honnstadknyken.

img_6251.jpg

Rett i vest ser vi utover Gråurfjellet med Torfjellet som høgste punkt. Bakom er Storfjellet med Jørunholet og Snipen mot høyre. Ruten til høyre var nå heller drivkvit!

Selv om jeg satt varmt inni fjellduken så var det godt å røre på seg igjen, det “lysnet” nesten i vest, fjella sto fram skarpe og klare i kvite og stålblå/sort fargetoner, vinter! Drog ned igjen etter toppryggen nedmot Rørbekkdalen, før jeg gikk bratt ned mot trimkassen. Rett oppom denne står ei stor og frisk furu, rundt denne er ei nydelig eng av krekling, en superb rasteplass! Og her ble det en brødskive i solnedgangen.

Tilbake til Frekslia i halv seks tida, alt i alt 9,3 km idag på 4 timer effektivt som jeg brukte 8 timer på. Akkurat no var det overskya tett gråvær, men det ble en riktig fin og kort topptur i dag med utrolig gild topputsikt!

stuggu

Klikk på bildet for oversiktskart med gps-rute.

Turbeskrivelse:

Parker ved Frekslia ved Lomundsjøen. Gå traktorveien oppover til snuflata. Følg traktorsporet videre opp til myrene. Oppover bekken til Trimkassen tydelig sti. Til topps på Prestlifjellet ta på skrå litt vest mer eller mindre rett opp.

Se bildene fra dagens tur!

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments