Utmed kysten av Trøndelag står en del nydelige utsiktspunkt. Snillfjords høyeste fjell, Gråurda, favner både ytterkyst og Trollheim i sør og er lettilgjengelig fra gode myrstier. Jeg startet ved Vuttudalssætra kl 9, 208 moh, par minus, lettskya blå himmel. Sola var ikke kommet nedi Vuttudalen enno, det ble en kald opplevelse oppover nysnøen i Fjelldalen.

Fra Vuttudalssætra går en kort stubb traktorvei opp til ei gammel slåtteng. Videre fulgte jeg en god myrsti innover Fjelldalen, i begynnelsen lett å følge som en mørk, våt strek oppover i nysnødekt myr. Ved Fjellbekken, et trangt bekkeløp rett ned fra Fjellbruna, kom jeg bortil et gedigent snøras fra ett par år tilbake.  Det måtte ha buldret voldsomt på vei nedi Fjelldalen, bjørkene i hundre meters bredde ved bekken var kostet og brekt flate!

Videre oppover fra 350 moh var det bra sammenhengende snødekke, stien ble ugrei å følge. Jeg ble nødt å gå helt opptil bekken før Tverrelva før jeg svingte til fjells, Fjellbruna er sammenhengende stup og bergskrenter. Sommers tid er det fint å gå videre opp langs bekken til Damvatnet for så å gå rett på toppen. Idag var det en  “halvmeter” med bunnløs nysnø, jeg tok derfor høgt oppom bekken for å komme oppfra myra oppi fjellheia.

 
Krattskogen og myra i starten ble en dryg prøvelse, men jeg kom da opptil bekken og tok en bedre kvil der. Det ble nesten “påskestemning” der jeg satt i steksola i en snøsofa!

Nå var det grei rett på toppen. På opptur gikk jeg en vestlig runde i håp om tynnere snødekke over krekling-heia, men rota meg delvis inni våt myr ved 723 moh tjønna like under toppen. Været endret seg fra påskesol til tettere gråvær, men vindstilt, det var bare å fortsette.

Sto på toppen av Gråurda 791 moh i to tida, 5,2 km fra Vuttudalssætra, 583 høydemeter besteget på 2 timer og 3 kvarter effektivt, jeg hadde brukt nesten 5 timer på det. Været i dag ble jeg ikke riktig klok på, nå lettet gråværet og det var helt blikkstille oppå her! Utsikten var svært begrenset, det var tett skydekke rundt omkring. Men Omnsfjellet var klart og fint rett sør med litt av Slettfjellet og Gråurfjellet bakom. Rett vest blinket nabofjellet Hogsgåsa i sola og i nordvest så jeg nedi Kyrksetøra og Hemnfjorden med litt av Hitra.  Fikk såvidt ei glipe i skydekket, Ruten og Snota kikket fram. Gråurda er vel den beste plassen å se fjella i Snillfjorden, hele Snillfjordsterrenget ligger rett fram fra Svarthammaren ut til Tenorlifjellet, fra Remmafjellet i nordøst til Terningsheia. Jeg blir ekstra lei meg her oppå, de planlagte utbygginger like ved i nord, vil slå en rett i fjeset, særlig det på Tannvikhalvøya.

 

Damvatnet:

Dagen slutter om ikke lenge, så jeg cruiset nedover i nysnø til knes. Jeg tok en brattere trase ned til bekken, og fikk en nydelig solnedgang på kanten av Fjellbruna.

Utover Fjelldalen ble det en kald aften, det var bare å drive på. Fant meg en benk ved Vuttudalssætre for kveldsmat, nå var det sannelig 3 minusgrader!

Tilbake ved bilen 1630, en fin 10,3 km tur på 5 timer effektivt i dag.

 

Kart over dagens tur:

 

______

Oppdatert 11. okt 2020, lagt inn bilder og kart.

 

 

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments