img_6390rr.jpg

Vinteren har tatt taket, minusgradene er to-sifra. Lengst sør i Hølonda, som en god vindskjerm for flatbygda i Meldal mot nordatrekken, står Grefstadfjellet. Et lettilgjengelig fjell med mange tur-muligheter fra alle sider og gammel gruvedrift på sørsida. Jeg parkerte ved Frillsjøen bad i nordøst i ni-tia, 350 moh, helt stillt og blank blå himmel, lenge til soloppgang ennå og 10 sprettkalde minus! Ikke nysnø, men kvitt av rimfrost, frostrøyken drev over vatnet og isskorpa snek seg utover. Gikk langs vatnet og opp den bratte veien til Stølsgrenda.

Oppå Stølsgrenda, rett etter brua over Vollabekken, svinger en veistump rett opp til ei hytte. Like før den en gammel traktorvei rett oppover granskogen. Jeg gikk opp den, veien slutta brått, det var ikke enkelt å se stistarten videre oppover under nysnøen. Den fine, brede stien var hardfrosse og glatt å gå og gikk bratt rett opp. Den er img_6430r.jpgmye brukt, det ble stadig bedre og friskere utsikt utover Frillsjøen og Hølonda. Opp til Trollbua var ikke langt, ei fin lita hytte inni en liten furuskog rett ved Vollabekken på østsiden. Hytta ligger på 586 moh, stien gikk bortil verandaen. Nysnøen dekker lyngtustene så jeg fant ingen sti videre opp, men fulgte bekken videre før jeg svingte tilbake og oppi snaufjellet. Da fant jeg stien igjen, det var jo stien oppfra hytta.

Nå var det lettgått fjellhei med et par cm nysnø videre og endelig kom sola over Grefstadfjellet! Jeg lot meg lede av stien rundt Kråkktjønnene på toppen av Grefstadfjellet, artig å se hvor folket går synes nå jeg. Her ved tjønnene var mange fine sørvendte berg, riktig fine rasteplasser i dag i stekesola! Det var nå bare kort vei igjen til topps så jeg satset på at sola stekte oppå der også, selv om snøværet lurte i øst.

Oppå toppen er nå vatn og myrer bra tilfrosse, men ikke helt trygg is, så jeg gikk stort sett rundt. Lite snø, den dekker bra, men lyng og gras stikk opp.

Ved 12 tida kom jeg oppå Grefstadfjellet 813 moh, 4,2 km opp fra Frillsjøen, litt over to timer effektiv, 463 høydemeter besteget. Nesten samtidig kom en opp fra sørsida (trolig via Viktoriagruva), han gikk til 805 moh punktet med masta. Utsikten er vidtfavnende, rett nord så jeg nedpå Trondheim og det markante Vassfjellet med den høye masta, i sørøst det brede Ilfjellet. Nå skuet jeg utover Messmyren med Å midt i grenda bakom og Resfjellet. Ut i vest skinte Trollheimen med  bl.a. Gråfjellet, Svarthetta, Trollhetta, Rindhatten. Videre Resfjellet, Honnstadknyken, Sandfjelllet, Jøngfjellet med Saksa og Hjelmen rett bak, Jørunhålet, Snipen, Gråurfjella, Ruten, Slettfjellet, Hoston, Omsfjellet, Hestgrovheia og den markante Rabbora. Nå skuet jeg rett nord ut til Orkanger, fjorden er skjult av Skaunakjølen. Rett nord breier seg Hølonda og nordom er Gråkallen tydelig med kuplene.

Sola skinte jo så godt, men det var en isskald trekk fra sørøst, så det ble litt kjølig å sitte ved lunsjen. Ilfjellet var allerede i gråværet, sannelig kom det trekkende over hit! Gjorde fra meg maten i fjellduken, før jeg trakk nedigjen til Kråktjønna. Gikk nå på sørsida av tjønna før jeg tok tilbake i stifaret mitt. Rett under Tåkneppen fikk jeg ly av fjellet igjen, et lett snøvær drysset lette fnugg og kunne nå studere Hølonda nøyere. Rett ned er jo Frillsjøen, bak er det det delvis issdekte Prestbuvatnet. I mellom ser vi Grønlihøgda og Høydalsskammen. Svorksjøen er delvis bak Melberget. De to markante på Hølonda rett fram i synsranda, idag med litt nysnø rundt toppen, er Elgshøgda 537 moh rett opp for Svorksjøen med fjellhei på toppen og Alvåsen 512 moh med granskog på toppen.

Luntet videre ned til Trollbu hvor det ble varm te med nyfrosne blåbær, videre ned den glatte stien vek jeg uti myra istedet. Mye greiere og artigere bratt ned i nysnødekt hardfrosse myr! Tilbake ved Stølsmoen og Frillsjøen hvor jeg fikk en fabelaktig aftensrødme. Klokka var nå 4, jeg hadde gått 9,1 km i dag, nesten 5 timer effektivt, en riktig fin tur til Hølondas beste utsiktspunkt med frisyn oppover Meldalsgrenda og til Resfjellet – Trollheimen på vestsida.

img_6472e.jpg 

Turbeskrivelse: Parker ved østenden av Frillsjøen, ved badeplassen. Gå veien bratt opp til Stølsgrenda. Akkurat der veien kommer oppå flata, gå hytteveien innover 300 m, ved svingen finn den gode stien/ traktorvei i starten oppetter Vollabekken. Følg den kratfige stien opp til hytta. Oppå flata like før hytta finn den mindre tydelige stien rett opp videre. Den går på kanten av bekkdalen til topps.

Oversiktskart med mitt gps spor:

Grefstakart

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments