Det var 20 minus fremst på Nerskogen idag.  Klokka var 10 da jeg kom oppå Sørøyåsen parkeringa, sola var ikke kommet opp ennå, helt klart og stille. I 15 minus og fantastisk soloppgang over Leverkinna, 828 moh, rente jeg meg nedover mot Minilla med nydelig morgensol oppi Svarthetta og Blåhøa!

 


Løypene var ikke preparerte etter det siste snøfallet, men det var riktig fint med 5 cm løs puddersnø oppå isskaren. Nedpå Minilla ved “Mariuskroken” møtte jeg en vegg av råkald luft,  alt på meg frøs til kvitt rim, det ble tungt, kaldt og vondt å puste. Det ble ikke bedre utover Minilldalsmyrene, derfor brøt jeg opp mot Svartdalssetrin istedet. Endelig sol og litt “varme”, oppover skogen var det jo godt silkeføre, dette skulle bli riktig gøy å renne ned att på! Gikk opp til hytta oppom setrene, her var en fin veranda til lunsj, utsikten og den videre tur.

Nå så jeg hvor fin trase jeg hadde funnet til Vardhøa – Gråfjellet. Det er passe småbratt hit opp, videre er det slak fjellhei opp til skaret mellom Vardhøa og Grønlifjellet, da er en oppi Gråfjellet med alle muligheter. Tok opp myrene mot skaret i fin 10 cm puddersnø, oppom skogen ble det mer isete, så jeg vek litt mot Skrikdalen på toppen av skogen mot Vardhøa. Oppi snaufjellet var snøen borblåst, tok av skiene og gikk siste biten, men all blankisen var vond å gå på.

Kom til toppen av Vardhøa 1048 moh kl 1330, 220 høydemeter besteget,  4,5 km fra Sørøyåsen sålangt. Et nydelig utsiktspunkt med hele Gråfjellet rett fram i nord, mot øst nabofjellet Grønlifjellet med litt av Ilfjelltoppen bakom. Rett fram Granasjøen og de fremste Ramsfjella, utover i sør kikket jeg på Leverkinna med Brattskarven attom. I vest Trollheimen, med Høghøa, Kråkvasstind, Okla, Hemre Gjevillvasskamb, Blåhøa og Svarthetta. Toppkrona av Trollhetta stakk såvidt opp over Skrikhøa i nordvest.

Her oppå ser en godt den fine traseen videre til Gråfjellet, på godt føre er det ikke mer enn en liten time dit opp, idag ville det nok blitt drygt, det blinkte i is og isskare på toppen borti der!

Som varslet, så økte vinden på. Det ble riktig fint å renne ned mot Svartdalssetrene, dog litt hardskare i starten. Nedi skogen virkelig fint og dyp puddersnø, bare å klemme på nedover! Nedpå Minilldalsmyrene hadde jeg mitt skispor tilbake, kom til parkeringa i tre-tida. En riktig fin, dog kald tur på litt over 9 km t/r idag, fremdels skyfritt og 9 minus.

Oversiktskart (klikk på bildet for full størrelse):

Turbeskrivelse: Parker ved Sørøyåsen P-plass, følg preppa skispor over åsen og nedpå Minilla. Følg skisporet videre mot Skrikdalen, sånn halveis, ta av til høyre i skisporet fra Minillheisen og gå opp til hyttene rett oppom Svartdalssetrene. Fra øverste hytta nydelig og slak trase videre opp til Vardhøa og Grønlifjellet, fortsetter du videre opp og over skaret er det kun en time videre til Gråfjellet.  4 timers tur på 9 km t/r.

 

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments