Det er dagen før vårjevndøgn. Uti Selva spradet tjelden nedi fjæra, ved veien er det kattlabba og hestehov. Jeg kjørte til Vollen i sørøstenden av Storvatnet. I 10 tida var det ennå blikkstille, steksol og skyfritt, 4 varme gode grader, snøfritt og 8 moh. Gikk et stykke opp veien inn Stordalen opp tll P-plassen / lunneplassen før jeg tok styggbratt opp nordkanten av Smidalen til trig.pkt 161 moh.

IMG_6263kall
Vollen, Agdenes

Det var ingen stier opp hit, kun utydlige hjortstier og snøfritt. Oppå trig. punktet på 161 moh var det i sannhet en fabelaktig utsyn nordover ut Storhavet og Ørlandet! Rett bak meg og sørover gikk Stordalen inn til Storvatnet. Nå så jeg hvordan jeg burde gått opp – det var en fin rygg på andre sida av Smidalen helt til fjells via trig. pkt 147 moh. Videre opp ble det et svært vanskelig terreng, “gaupterreng”. Jeg prøvde å gå oppå ryggene, men det var flere hakk og bråstopp, så jeg tok meg nedi skogen høgt oppom Smidalen. Det ble nesten håpløst, fra 200 moh lå snøen heldekkende i skogen. Løs, våt marssnø, jeg sakk inni til knes! Enda tristere ble det da skydekket nordfra seg inn, det ble gråvær og ingen varm vårstemning.

Funderte litt på å trekke tilbake oppi den tørrere ura, men jeg valgte å slite meg på skrå oppover i håp om at det ble kaldere silkeføre i fjellet. En bedre lunsj oppå aksla på 300 moh smakte godt i ett tida, 2,2 strevsomme km rett opp fra Vollen. Rett bak der jeg satt var varden på Tverrhoggaksla, her skulle jeg få en overraskelse på nedtur! Lenger ble det kaldere og silkeføre, nå kom jeg oppi snaufjellet. Videre i heia sørover mot  Kallurddalsbrottet var det riktig fint å gå på den faste snøen, men altfor tynt til skigåing, dette var stort sett nysnø fra sist helg. Her utover kan en jo gå overalt som en ønsker, jeg valgte en stor sving via 398 moh toppen, tenkte kanskje at tjønnene bortover var begynt å gå opp, de var jo skjult under snøen.

IMG_6279kallr
Oppover mot Kallurddalsbrottet

Kom til Kallurddalsbrottet 436 moh klokka 15, 4,78 km fra Vollen på 2 1/2 time effektivt, 426 høydemeter besteget. Fremdeles gråvær og kjølig, men ingen vind å snakke om, det gikk fint å sitte ved den lille toppvarden i trekken. Utsikten er rett og slett fantastisk herfra! Først og fremst ser en jo hele Trondheimsfjorden utover, helt fra Flakk, rundt Agdenes fyret og langt utmot Smøla.

Herfra ser en Norge på tvers, rett fram i øst så jeg nedpå Rissa og verftet, rett bak TV-masta (?) i Rissa skinte sola på Meråkerfjella, Fonnfjellet og Storskarven. Lenger sørøst så jeg Gråkallen og Storheia, videre Vassfjellet og Fongen (og Sylane?).  Rett i sør ruver hele Hestgrovheia, Nordheian, fra Selnes ved fjorden, Svarthamran, Sørvarden og hele fjellet borttil Vestre varde. Nå så jeg Snota i vakker marssol! Videre er nabofjellet Gråfjellet, så kommer Ruten bakom. Det neste er Terningsheia i vest med nabofjellet Lauvnesheia foran.

Utsikten nord ut Storhavet er det som virkelig tar pusten av en oppå her! Her ser en hele leia fra Hitra og Frøya, videre Leksa, Storfosna, Froan, Tarva, Ørlandet med Kopparns kvite isse og Stjørnfjorden innover mot Råkvågen! Med gråvær og snødekke der jeg satt, ble det en ekstra dimensjon med gullgule solstråler som snek seg under skydekket i sør og lyste opp Hitrafjella.

Heimover ble det en nytelse utover fjellheia i det tynne silkeføret, helt frampå Tverrhoggaksla. Overraskelsen ble gedigen her frampå, sannelig var det kraftig tursti opphit via Sørliheia! Fristelsen for å ta den letteste vei nedatt til skolen /samfunnshuset ved Litjvatnet var overhengende, men da ville det bli noen km på asfaltvei tilbake til bilen. Istedet tok jeg noen bilder av den fantastiske utsikten herfra, før jeg tok ned gaupterrenget igjen. Prøvde nå ut  rabbene nedover på en svak sti, den stoppa frampå stupkanten oppom Vollen. Da måtte jeg bare ta bratt nedi Smidalen igjen, nedi skogen sto et par hassel og blomstra så fint – natavon!

natavon
Hasselblomster – natavon

Kom etterhvert nedi snøfri skog og fulgte så fine hjortstier i vakker solnedgang ned til veien igjen. Tilbake til gårdene ved Vollen kl 1830, en dryg tur idag på 9,8 km t/r. Men det er ei anna årstid, det er en unik følelse å komme nedigjen til vår og fuglesang etter en dryg dag i snøen!

Bilder fra idag

Turbeskrivelse:

Kjør uti Agdenes og Selva fram til Storvatnet. Kjør videre inn grusveien til Verrafjorden. Ett eller annet sted starter en flott tursti opp til Tverrhoggaksla, trolig ved skolen eller ved samfunnshuset ved Bjørdalen. Jeg startet ved Vollen og tok opp i ulendt gaupterreng til aksla. Det er nok mye bedre å gå inn Stordalen et par km, så ta opp åsen til trig. pkt 147 moh, her er fint og slakt til fjells. Fjellheia fra Tverrhoggaksla sørover til Kallurddalsbrottet er lettgått og tørr fjellpryd-kystlynghei.

Kart: Norge N1522 III Ørlandet

Oversiktskart:

Oversiktskart over Kallurddalsbrottet, med dagens gps-rute

kallurdkar

Save

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments