IMG_6372sskars

Lengst nordøst på Nordmøre, like sørom Hitra, er flere staselige utsiktspunkt. Den høgreiste Fonna i Aure  er kanskje det fineste, på naboøya Skardsøya er den høgreiste og lettilgjengelige Bjørnskardliknubben med sjelden vid Storhavsutsikt og Indre Sula i Trollheimen.

Vi startet fra Orkanger i håpløst sluddvær, utover mot Kyrksetøra letna det, da vi kom fram til Skogly på Skardsøya skinte sola blank og skyfritt! Startet i halv tolv tida, 40 moh, en iskald varmegrad, i natt hadde det snødd, det lå en ti cm nysnø og dekket helt ned til fjæresteinene!  Vi gikk den merkete stien som går over mot Finnset på vestsida. Selv om 10 cm nysnø dekket bra, så var stien grei nok å følge, men det var drygt nok å gå i den bløte snøen. Vel oppå Vettaheia fant vi fram nista, vanskelig å finne noen god rasteplass, vi klemte oss ned bak ei brei furu noenlunde i le for nordatrekken.

Fra Vettaheia var det ingen sti å finne sørover mot knubben. Vi tok rett på, en dryg tur oppover kystmyra forbi Kvitsikkeltjønna. Da kom vi oppi fjellet, ble det kaldere snø og greit å gå til topps.

Kom til topps på Skardsøya, til Bjørnskardliknubben 390 moh kl 1500, 4,8 km fra Skogly, 350 høydemeter besteget. Hvilken utsikt! Rett nord breier seg hele Hitra, fra Eldsfjellet med alle vindmøllene oppå sørover via Havmyrene til Forsnes kapell. Rett i øst er Tjeldbergodden med den majestetiske Fonna ruvende bakom. Ut havet er utsikten himmelsk, med den paddeflate Smøla til venstre, videre Edøya og Kuli, rett bak de to siste ruver det 44 meter høge fyret på Grip.  Landet starter så dramatisk med Tustnastabban innom Grip, de skjuler utsikten til Kristiansund. Innom Stabblandet er Reinsfjellet den første markante, med masta er den lett å kjenne igjen. Øynene glir nå videre sørover Ertvågsøya med de runde Ertvågsfjellet og Korsbakkfjellet. Rett bak disse to så vi den digre Saksa, like til høyre fjella oppfor Valsøyfjorden – Tindan og Storfjellet. Den neste store markante, Hjelmen, er så rett til høyre for Storfjellet.

IMG_6400Nå så vi rett på en markant topp med 2 spisser i Trollheimen. Det var Sula, både Indre og Ytre! Om vi ser flere markante topper i Trollheimen og Innerdalen var det litt for mye skyer i dag til å avgjøre. Rett over Torsetsundet så vi den velkjente Rostolen med Steingeita bak. Videre østover Todalsfjellet med rund topp, og Litj- og Storklakken. Til venstre for disse var Ruten en kjent profil.

Etter denne mektige opplevelsen med Annes deilige formkake til, labbba vi nedover. Jeg grudde meg til vadinga nedover myrene utover Vettaheia, men sannelig! Der stakk det opp en rød pinne i snøen rett øst av varden Merket tursti! Den fulgte vi, brei og fin sti slakt østover mot kanten av Skardsdalen, oppom Nonsberga. Øverst i Nonsberga, i skogsgrensa, ble det en tekopp i solnedgangen. Med denne turstien var vi skjønt enige om en ny favoritt; Bjørnskardliknubben! Turstien slapp seg nå bratt ned i grovvokst blåbær-furuskog til veien oppi Haltskardet. Vi fikk nå fin grusvei helt ned til Skard. En rask løpetur for den lettbente av oss, så var bilen der også.

Ved Skard på Skardsøya kl 1800, 8,8 km totalt idag, en riktig flott turopplevelse ytterst på Nordmøre!

Turbeskrivelse: Kjør til Skard på nordøstsida av Skardsøya. Kjør veien opp til Haltskardet og parker på høvelig plass lengst fram i Skardsdalen (se kartet). Finn den merkete stien! Litt utydlig i starten, bra merket og god, tydelig sti bratt oppover skogen.  Stien går bratt opp på sørsida av Nonsberga opptil 300 moh, videre slakt mot toppen av Bjørnskardliknubben. Fin 5 timers tur på 6,5 km t/r med utrolig frisyn ut storhavet!

Kart: Norge N1421 IV Skardsøya

Oversiktskart:

Skarskart

Subscribe
Notify of

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Anne
27/03/2009 12:20

Heisann-hoppsann!
Tusen og mang slags takk for en eiendommele måndag! En skikkele højdare! Netto pluss, rett og slett!