IMG_74112008
Ei vipe gikk i åkerkanten nedpå Vormstad. Veien oppi Lomundalen var helt i oppløsning. Jeg startet jeg ved 249 moh i flere pluss i 10 tida oppover seterveien til Stuggudalen, tett tåke og snøen var nokså våt, sørpføre!

Aldeles perfekt føre for mine smørefrie fjellski! Sikten var heller begrenset i tåka idag, men det er stor scootertrafikk opp til Stuggudalstjønnene. Jeg gikk etter dette sporet opp til fremste tjønna før jeg tok av og gikk på sørsida av tjønna. Sannelig var bekken gått opp, jeg måtte litt innover for å finne trygg bro over. Ved den innerste hytta kom jeg innpå scootersporet igjen, jeg hadde faktisk gått paralellt med det! Etter en styrkende tekopp i den trolske tåka ved tjønna, tok jeg bratt oppover. “Sørpføret” jeg gikk i, var bra det, klassisk vått vårskiføre. Det bar godt utover myrene, lite gjennomslag i skogen. Men snødybden er redusert mye, stadig større barflekker og bekkene bruser under snøen. Pass på ruta opp fra hytta! Gå litt til venstre og finn den fine glenna/ sløgda oppover, da får du fin opptur og godt å renne nedatt.

IMG_7381nyOppover mot Jolifjellet kom jeg i stadig tettere tåke, på 520 moh har jeg en nydeiig rasteplass med vidstrakt utsikt opp til Rindalsporten og nordover Stuggudalen og Hemkjølen. Her ble jeg ei god stund, sola kikka nesten fram av og til, det måtte være klarvær lenger opp. Ruta  rett opp til Jolifjellet ser grei ut, men er ikke bra, se kartet! Det hadde rast nylig oppi der, derfor bør en ta vestover i retning Kofta. Da passerer du Rindalsporten som sto fin enno, men den ene rogna var blitt tørr,  “gadd”. Her oppi på 600 moh var det riktig tett skodde, jeg måtte fram med gpsen for å finne fram. Gikk opptil de små tjønnene bak Kofta før jeg trakk sør og oppå skaret mellom Gråurfjellet og Jolifjellet. Tett, tett tåke, jeg tenkte å ta rett vest opp Gråurfjellet, men der er det stort sett en diger skavl helt nederst. Fikk bare liste meg bort til den, sannelig sprakk tåka opp og sola lyste opp den svære skavlen. Da ble det greit opp, ingen hengskavel, tok rett opp midt i.

Oppover på nordsida av Grådalen var det fint, bløtt vårskareføre og fantastisk solskinn. Et utrolig syn nordover, et digert kvitt teppe over det hele med Omsfjellet og Jolifjellet som stakk opp. Stadig større rabber er framsmelta. men nok snø til fin nedrenning. Et par fra Jøssavollen kom fresende forbi, de var på vei til Prestlifjellet. Jeg tok sikte på Gråurfjellet 805 moh, toppen midt i det hele, rett nord for Torfjellet.

IMG_7368stugKom til Gråurfjellet 805 moh (gps-høyden min, intet offisielt trig. pkt her) 1630, 31/2 time effektivt, 8,3 km hitopp og 556 høydemeter besteget. Helt fantastisk! Blikkstille, skyfritt, mange pluss og våt snø. Helt fantastisk utsyn!! Østover lå tåka som en vegg ennå, men i det kvite ullteppe foran stakk Hogsgåsa, Omsfjellet, Jolifjellet, Ilfjellet og Resfjellet oppav. Rett nord var Ruten, Todalsfjellet, Klakkan og Fonna utrolig fin i påskesola.

Trollheimsutsikten tok helt pusten av meg, så vakker og krystallklar har jeg neppe sett den i påskesol! De kjente store som Svarthetta, Blåhøa, Trollhetta, Snota, Såtbakkollen, Trolla, Tinnfjellet, Rognnebba, Fruhøtta, Blånebba og Sula glitret i sola!

Etter en time i eventyret ble det riktig fin nedkjøring på klessvåte feller, raskt og greit på det slette underlaget. Nå var det klart nedi Stuggudalen også, kom nedatt i 18 tida og tok en rast i kveldssola mens jeg studerte isfiskerne på andre sida av tjønna. Nå hadde jeg fint scooterspor utover, men det var blitt kaldere, det frøs på forsiktig, skia bråka voldsomt.

Tilbake til bilen kl 20, vakker, stille kveld med de siste solstråler oppi Gimshøgda. En helt spesiell turopplevelse på 16,7 km totalt, tett tåke nesten til topps, fantastisk Trollheimsutsikt til topps!

Turbeskrivelse

Parker ved veien inntil Stuggudalssetren. Følg scootesporet opptil Stuggudalsstjønnene, videre etter sporet på sørsida av fremste tjønna helt inn til hytta i sørvest enden. Fra hytta ta bratt opp, opp myrflata først, så den breie glenna opp til bekken på 500 moh. Kryss denne, gå videre opp til Rindalssporten, fortsett til de små tjønnene og ta rett sør oppå skaret mellom Jolifjellet og Gråurfjellet. Ta nå rett vest oppover til Gråurfjelltoppene. En flott 5 timers tur på 17 km t/r, regn med en time ekstra for høgste punktet, Torfjellet 820 moh.

Kart

Graurfj2

Google maps

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments