En kald og grå vårdag med regnbyger i dag. Heggblomstringa har begynt uti Ytre Snillfjord. Vi startet fra gårdene i Berdal kl 1000, 35 moh. Det var 7 grader, stille, lettskya godvær, vi tuslet i vei oppover traktorveien og tok så styggbratt rett opp den gamle seterveien.

Den går opp i rik lauvskog, ved 252 moh går veiene over ei lita rasmark med almetrær. Her sto  sannelig rikelig med lerkespore! Den er liten og blågrønn, ca 10 cm høy, vanskelig å se nå som den avblomstret, her er bilde av den fra seterstien idag:

IMG_7367

Rundt omkring  vokste rikelig med myske og skogvikke. Nå svinger seterveien bratt opptil setrene. Vi kom til gammelsetra i 12 tida, like etter kom vi til den fine og godt vedlikeholdte Berdalssetra. Hitopp er det en time /2,3 km opp fra Berdal, 393 moh.

Vi fortsatt videre opp fjellheia langs bekken fra Tverrfjellet og lunsjet ved Drakevatnet. Pass på å gå mot varden, går du for langt nedmot bekken blir det ulendt oppe ved vatnet. Herfra er to muligheter til Hogsgåsa. Enten den lette og lengre rundt via Skaftskåla, eller rett opp den  styggbratte lia under Blåbærvatnet. Vi valgte brattlia, stort sett snøfritt, kun ei fonn lengst ned. Ved å gå opp på skrå er det ei fin glenne å følge, da blir det ikke så bratt. Oppe ved Blåbærvatnet var det fremdeles is på vatnet, ved ei berghelle sto det sannelig en liten forekomst av rødsildre!

IMG_7398rosl

Fra Blåbærvatnet tar jeg vanligvis bratt rett opp (vestover) helt over til Grønlivatnet. Oppe ved vatnet og ved utløpsbekken så vi toppvarden, vatnet var issdekt ennå. Vi så også et kronglete terreng oppover på venstre side, med mye snøfonner. Vi fikk en riktig fin siste bit til topps oppover den slake og snøfrie fjellheia på østsida av vatnet.

Kom til Hogsgåsa 751 moh kl 1600, 6,78 km fra Berdal, 716 høydemeter besteget, 3 timer effektivt. Været var fremdeles iskaldt og det blåste en iskald vind, jeg dro på stillongsen mens jeg studerte den fantastisk utsikten.

IMG_7422topp

Nedover gikk det lett og ledig med trekk av Borga som snuste fram spora sine nedover. I halv åtte tida var vi ved Berdalssetra igjen og tok kveldsmaten på uteverandaen som nylig er oppført. Videre ned den styggbratte lia på seterveien med vel hardt drag, det er vår og det yrer av liv overalt.

Tilbake til Berdalen i 21 tida, totalt 13,3 km idag, en nydelig 6 timers fjelltur i dag!

Oversiktskart med mitt gps-spor fra idag. På kartet har jeg også tegnet inn mitt gps-spor fra 7. oktober 2003, da gikk jeg fra Myrsetra.

Hogsgaskart

Se bilder fra idag:

 

 

——-
Edit mars 2016
Lagt til kart og fikset opp bilder.

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments