Etter noen dager med regn og kalde, dro vi sørøstover til Ilbogen. Ved Nyhussetra var det 12 grader i 11-tida. 586 moh, varmt og godt gråvær, opplettende.

Vi fulgte stien oppover Ljøsåbekken helt opp til der den svinger opp mot Brennfjellet. Her tok vi rett over myra istedet, rett mot Ilfjellet. Bergveggen rett fram krysset vi bratt over i venstre kant og gikk så ned til Ljøsåa for en bedre lunsj. Så langt var det stort sett snøfritt og skogen er nesten grønn. Det var god molteblomstring opp hit, men det så nesten ut som alt var frosset.

IMG_7740dryas

Videre oppover store snøfonner, “skiføre”. Rundt omkring fartet minst 3 gjøker, interessant å høre ko-ko fra alle kanter. Vi tok styggbratt opp fonnene til 1000 moh koten, høgt oppom bekkegjelet. Her oppå gikk vi oss på ei lite tue kvit greplyng, fullstendig uten rødfarge! Like etter fikk jeg syn på noen fine tuesildre i blomst, det har jeg ikke sett før oppi her! Vi tok videre innover på østsida av bekken innover mot tjønna 1062 moh. Rett før tjønna tok vi vestover mot toppen. Nå var det randhel snø, god å gå på, men det hadde kommet litt nysnø, den var våt og tungått nå i solsteken.

Midt oppi all snøen, på ca 1080 moh står et lite bergheng med ei tett lita reinrosehei.
IMG_7725tuesildre

Her sto mangt i fin blomst, fjellfiol, fjellsmelle, en kvit rublom, flekkmure og sannelig var et par reinroseblomster slått ut! Videre til topps var det godt og sammenhengende skiføre. Heldigvis bar snøen godt, bortsett fra den våte nysnøen gikk det fint å gå. Fra berghenget med reinrosa tok vi kurs strakt vest oppå toppen. Ved den første 1200 moh toppen sto det sannelig rødsildre i praktfull blomst!

 

Kom til Ilfjelltoppen 1218 moh kl 1800, 6,7 km fra Nyhussetra, 632 høydemeter besteget, 6,7 km fra Nyhussetra. Nå var det blitt riktig fint sommervær, litt kald vind på toppen. Utsikten var disig, men vi så det meste, fra Storsylen i øst, Håmmålfjell i sør, Snøhetta og Såtbakkollen i sør og vest, og Resfjellet i nord.

UTSIKTILFJELLE

Etter en bedre middag over primusen, trakk vi nedover til Ilbogen igjen. Med heldekkende snø nesten ned til Ljøsåa og trekkvillig hund, ble dette en riktig gøyal tur så snøspruten sto. I 22 tida var vi tilbake til Nyhussetra. En riktig vakker forsommertur på nesten 14 km t/r, 8 timers tur. Før vi dro fikk vi med oss det helt spesielle rugdetrekket i skumringa. Den flyr rundt og rundt reviret sitt med med pistr og knort-knort – spesielt!

Bilder fra idag:

Oversiktskart:
Ilfjellkart

 

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments