Etter en uke med stritt regn, dekker nå nysnøen fra tusen moh. Vi startet ved grustaket innerst i Leverdalen, ved Gunnessetra, i 11-tida, 809 moh. Fremdels kaldt, bare 4 pluss, stile gråvær.

Vi gikk traktorveien til veis ende, og fant så den gode stien videre innover Leverdalen. Akkurat der Fosslibekken svinge sørøst og innunder Dugurdsknappen, er en liten bergkolle med skifrig berg. Her blomstret sannelig reinrosa! Det varmet godt i kaldværet, da skulle det bli en del å se oppi fjellet! Vi fortsatte den gode stien videre til den store haugen med alle saltsteinene, der Levra renner ned fra Storkvolvet.

Ved Levra tok vi en bedre matpause i ett-tida. Uti grasenga sto sannelig fjellnøkleblom i praktfull blomst! Rundt omkring var også en del molteblomster, men også en del nysnøflekker. Antakelig har det meste av molta frosset. Vi fortsatte videre innover den gode stien, krysset bekken, rett etter forsvann stien under ei diger snøfonn. Godt utpå denne skjønte vi at topptur var bare å glemme i dag. Nysnøen var helt løs og bløt, og den var “heldekkende” fra ca. 1100  moh, både Trollhytta rett opp, Grythatten i sør, Brattskarven i vest og delvis Leverkinna i nord var ganske kvite!

Dvergmispel

Etter snøfonna fant vi igjen stien. Den går oppi lia på ca 1000 moh rett innover mot Smotta. Vi gikk lenger opp, helt i bergrota. Hele veien blomstret reinrosa på sitt beste, et fantastisk syn! Rundt omkring i reinrose-heia sto også gullmyrklegg, masse fjellnøkleblom, norsk rublom og mye fjellsmelle, alle i nydelig blomst. Bortover langs bergrota har jeg tidligere sett mye artig, bl.a. de fleste sildrearter som er kjent i disse fjella. Like før vi kom bortil stien igjen, titta jeg oppi et brattberg overstrødd med reinrose og fjellnøkleblom. Der sto sannelig en diger buske med dvergmispel og blomstra! Jeg har sett den oppi her og i Nørdstfjellet, men først nå fikk jeg notert posisjonen nøyaktig på gps.

 

Vi fortsatte så bratt oppimot Smotta, utrolig nydelig med all den fine reinrosa i dag. Overalt var også gullmyrklegg på sitt beste, og sannelig sto det en liten gullrublom ved bekken med nydelige, små blomster. Nå var vi på 1100 moh og nysnøen dekket godt oppover, her nedi gryta var den stort sett avsmelta. Fortsatte så videre helt borttil Smotta, det trange skaret, som skiller Trollhytta og Grythatten. Dette er også kommunegrensa mellom Rennebu og Oppdal. Tok en lengre rast i fem-tida nede ved den lille tjønna helt ved inngangen til skaret, delvis islagt ennå. Her inni Smotta var det ganske stille, det var fine lyngenger ved tjønna å raste ved.

Borga ble etthvert ustyrlig, det ble lite tur i regnværet som var. Vi trakk etterhvert nedatt i den fantastiske reinrose-heia og nedigjen til stien forbi saltstein-haugen. Så langt hadde vi ikke sett et menneske, men på snøflekkene her så vi spora av noen på tur idag. Kom nedatt til bilen i 20 tida, ca 14 km t/r idag, et av årets høydepunkt, nå er fjellblomstringa igang for alvor!

 

Save

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments