Den sterke sommervarmen varer ved. I dag ville jeg prøve en ny rute til Tovdalsberga. Startet halv elleve ved Jølhaugen 748 moh, 20+, sterk sol og en svak bris.

Kleggen var i rikt mon her også, det var bare å gå på nedover veien til brua over tunnelinnløpet. Herfra går det en ganske sterk sti i retning Langvatnet/Jølfjellet.  Men den forsvann uti myrene, nå var det også stillere, og vanvittig mye fluer og klegg! Vi dreide av opp mot Grønlitjønna for å komme oppå en vindfull høyde. Like ved tjønna gikk vi oss på et stort, åpent sandsteins(serpentin?)felt med mye skarpt rød fjelltjæreblom i beste blomst! Her var det litt frisk vind også, vi fikk nok ro til en bedre lunsj.

Her er blomsten og grønnburkne, begge rikelig akkurat her;

IMG_7753begge

Bilde av sandsteinsfeltet, legge merke til fjelltjæreblomstrene;

IMG_7761sten

Vi gikk nå på nordsida av Grønlitjønna i retning Lasset. Fint og lettgått terreng på denne sida, vi krysset turistlinja rett vestom tjønna. Derfra tok vi på skrå bratt opp til tjønna 932 moh. Etter svalende drikke var det nå bare å følge den lille dalen videre til topps.

Kom til Tovdalsberga 1063 kl 1600, 8,2 km fra Jølhaugen på knapt 5 timer,  315 høydemeter besteget. Mye fluer og klegg, steksol og varmt, men vi fant oss en luftig rabbe rett bakom toppen rett oppom Storrindvatnet og Bjønnalia.

IMG_7768utsyn

Etter en time i velværet cruiset vi ned igen på ei svær snøfonn ned til tjønna 932 moh og videre i tørr kreklinghei. Nede ved Grønlitjønna gikk vi nå på sørsida, det skulle vi ikke gjort, det var tunggått bjørkekratt og myr. Kom til bua ved østenden av tjønna i seks tida, 3.5 km fra toppen. Etter en svalende rast i skyggen av bua, tok vi nå rett ned myra mot demningen i Jøla. Men nå var det stillere igjen, fluene svirra intenst og myggen var innpåslitende.

Oppover veien fra brua var det mer trekk igjen, og vi kom opptil parkeringa ved Jølhaugen med lite innsekter. Klokka var nå 2100, vi hadde gått 16,2 km totalt idag. En riktig nydelig 10 timers tur idag til et av øst-Trollheims fineste utsiktpunkt.

Turbeskrivelse: Kjør opptil parkeringa ved Jølhaugen. Gå driftsveien ned til Jøla, gå over brua. Legg kursen rett på Grønlitjønna og gå på tørrabbene på nordsida av tjønna opptil turiststien. Gå derfra bratt opp til tjønna på 932 moh. Fra tjønna følg bekkdalen videre vestover til topps. 16,2 km t/r, 5-8 timers tur.


Oversiktskart med mitt gps spor fra idag. Jølvatnet nederst, Åkerdalen og Storrindvatnet oppe til venstre. Feltet med rik vegetasjon ved Grønlitjønna er merket med X.

tovdalskart

Utsnit av geologisk kart, x markerer der jeg tok bildet av sandsteinsfeltet med fjelltjæreblom og grønnburkne. NGU, Berggrunn N250 vektor.
geo

—–
Edit februar 2016
Lagt til flere bilder, nytt kart og geologisk kart.

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments