auverresfjelle

Det var en nydelig høysommerdag ved Storslåtta, vi startet i 10-tida med steksol og 16 grader i skyggen.

Heldigvis en svak bris, det ble varmt oppover, lite fluer, men kleggen var ekstra plagsom. Vi gikk altså turstrien opp til Ogjerdhøyløa, men der ble ingen rast, bare klegg. Myra oppom høyløa var kvit av breiull, typisk for slåttemyr på (kalk)rik grunn. Det sto også mye lysrosa flekkmarihand her, den står nå på allslags mark. Men det var altfor mye åt, jeg klarte ikke å ta bilde av herligheten.

Vi gikk raskt opp til de første rabbene oppi fjellet. Endelig såpass vind at en kunne sette seg ned litt og finne kvile for hund og kall. Videre oppover, spesiellt ved Eltjønna, var kleggen ekstra ille, det går rein oppi her.

I ett-tida kom vi til Resfjelltoppen, fin 3 timers tur sålangt og 4.4 km opp fra Storslåtta. Frisk og småkald  vind på toppen, vi fant oss ly rett nedom toppen. Ganske bra utsikt sørover, selv om det nå trekker inn et stygt og svart uvær over Trollheimen. Snøhetta var lett å se, likeens Trolla og Skarfjellet. Men akkurat rundt Storsalen var det regn.

Uvær kom nå i stor fart veltende nordøst, og videre raskt opp Resdalen, vi måtte nedigjen kvikt! Jeg rakk såvidt å trekke i full goretex før vi hadde et voldsomt silregn oppi her også. Men i front av regnet gikk lyn og torden!

Plutselig smalt lynet ned i varden rett framom Eltjønna, knapt 200 meter unna. To større blink flerra opp fra 1029 trig punktet 300 meter rett sør. Rett bak meg small så lynet opp fra toppen. Men så sto 3 svære lysspir opp fra bekken knapt hundre meter rett fram, akkurat der turstien går. Lufta revna med et øredøvende skrell, Borga heiv seg i dekning under meg, reinsbukkene på toppen kom i vill gallopp nedover, alt i et utrolig hardt fossregn.

Jeg opplevde situasjonen som kritisk farlig, og pressa meg livredd innunder ei stor flyttblokk i håp om at den tok lynet før meg.

flekkmari2009

Kvitkurle, stortveblad, og ei eng med mørkrosa brudespore, alt i vakker blomstring bakom Ogjerhøyløa! Å kor livet smilte til meg igjen da vi kom dit, nå var det og sol og sommer igjen!

Tilbake til bilen i 18 tida, men sannelig brygga det opp til regn borti Jøldalen igjen. En riktig nydelig 7 timers tur på 9 km t/r idag, litt vel elektrisk for meg. Men på slåttemyrene er nå orkideene i praktfull blomstring!

Om lyn

Lyn er en kraftig naturlig elektrostatisk utlading som oppstår i tordenvær. Utladningen kan foregå inne i en sky, mellom to skyer eller mellom en sky og bakken. Den elektriske utladingen er etterfulgt av et skarpt synlig lys og andre former for elektromagnetisk stråling. Den elektriske strømmen som strømmer gjennom utladingskanalen varmer raskt opp lufta til plasma og utvider lufta. Dette fører til en akustisk sjokkbølge i atmosfæren som vi høyrer som tordenbrak.

Lynet og smellet oppstår nesten samtidig. Lynlyset har en fart på 300 000 km/s, om lag en million gang raskere enn lydfarten, som er 330 m/s. Lynet ser du dermed momentant. Ved å telle sekund mellom blinket og smellet og dele på tre, kan en estimere avstanden til lynet (i kilometer). Enklest er det å telle “tusen og en, tusen og to, tusen og tre, tusen og fir). Kommer du til tre har du lynet en kilometer unna. Oppi Resfjellet idag, fikk jeg ikke tenkt den første t´en engang… (Kilde: Wikipedia)

Bilder fra idag

Subscribe
Notify of

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
admin
18/07/2009 14:25

Kom til Storslåtta vi også samme dag med tanke på en ettermiddagstur, men tok ikke sjansen på å gå ut av bilen en gang da det hagla med lyn oppi Resfjellet.
Gikk opp i går istedet,fint vær uten lyn og tordenskrall.