Etter 3 lange dager med striregn tok vi oss en tur til Skarvatnet. 10 kalde grader, gråvær. Det så ut til å bli sol. Litt etter halv elleve gikk vi turstien bratt opp fra Remma 923 moh, med sau og lam spredd overalt, reinrosa er helt avblomstra, nå farger fjellarve og harerug fjellengene kvite!

IMG_7963skrvtn

De siste dagens regnskyll har resultert i store bekker og vått i fjellheia. Stien oppover blir bare brattere for hvert år, selv om Borga trakk det hu kunne, var det godt med en tepause oppmed tjønna på 1263 moh. Her omkring er det vel mye sau og rein, så vi gikk en time til i nydelig enger med blomstrende snøsøte vi kom til Svartjønna og tok maten ved bua. Nå var vi like innved Brattskarven, vi så fjellet reise seg majestetisk i øst, jeg var svært spent på botanikken oppi der!

IMG_7967tjonna

IMG_7978smelle

Fjellsmelle

Nede ved Svarttjønna 1257 moh, i sørøsthjørnet, er noen fine grasenger med snøull og polarkarse.
Litt inn på sørsida er det tørrberg med mye reinrose, nå var den stort sett avblomstret. Opp til topps syns jeg det er greiest å gå opp inni bekken på skrå opp til venstre.

Bekken har et rikelig utvalg av sildrer, som rød og knopp, gulsildre står nok her også, sammen med polarkarse. Lenger opp flater landskapet litt ut, det blir tørrere og mye reinrose.

IMG_8037reinr
Reinrose

Jeg så for meg at reinroseheia ville fortsette lenger opp, men over 1300 moh (“mellomalpin”) er det mindre artsrike grasenger bratt oppover. Pussig, idag så jeg ingen orkideer, jeg villa venta meg ei lita grønnkurle og kanskje fjellkvitkurle. Her oppi er sildrer, som snø, knopp og gul.

IMG_7991tues
Tuesildre

Etter disse bratte engene kom jeg oppi ei stor og brei blokkmark på 1400 moh med issoleie overalt, nydelig! Snedig å se Borga bortover storsteinene, som en ballerina trippet hun raskt og elegant bortover. Rett under toppen er ei bratt ur, den ser vanskelig ut. Men da vi kom oppunder den, ble alt enkelt og sannelig fikk vi mye norsk malurt nedi ura! Oppå topplatået er malurten stort sett overalt, med enkelte issoleier.

IMG_7986issol
Issoleie

Vi gikk nå borttil varden med mye nydelig tuesildre i fantastisk blomstring!

Kom til toppen av Brattskarven 1578 moh i 3 tida, 655 høydemeter besteget, 6,78 km fra Skarvatnet, litt over 3 timer effektivt, sau og rein overalt. Kaldt og “guste” vær, det var fristende å dra på seg stillongsen mv.
IMG_7994voff

Utsikten var formidabel selv om enkelte regnbyger var på vei inn fra sør. I øst så vi Sylan og Rendalsølen, i sør er nabofjellet Blåøret med Rondane bakom, Snøhetta var dekt av skyer idag, mot sørvest er Storskrymten, Slottshø (?) og Dordinakkan. Et nydelig Trollheimspanorama er det i sannhet herfra, med kjente fjell som Såtbakkollen, Slanglifjellet, Blåhø, Trollhetta og Svarthetta. IMG_8007trollhh
Kystfjell som Ruten sto klart mot sommerhimmelen i nord!

Nedturen gikk i bra tempo, nå ble det mer sol og bedre å fotografere.
IMG_8022fjellve
Fjellveronika

IMG_8042sveve
Fjellsveve

Jeg fant bare polarkarse i knopp idag, men den kommer snart. Fjellsveva står nå i fin blomst, likeens snøsøte, den var det mye av i grasengene framover.

IMG_7977snsot
Snøsøte
Vi kom nedigjen til Skarvatnet i 19-tida, akkurat da begynte det å regne. En nydelig 6 timers tur i dag på 13,3 km totalt som vi brukte 9 timer på.

Oversiktskart med dagens gps spor:
brattskarvkrt

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments