Sør i Trollheimen, midt i mellom innland og kyst, står Tohatten med fantastisk vidsyn både til Dovre og nedpå Kvanne-ferja. Vi startet østfra, fra Storlia i halv elleve tida, kaldt gråvær, ruskende vind, 13 pluss, 628 moh.

Grusveien til Lonplassen er en kjedelig transportetappe, men går greit på en halvtime. Nå kom vi brua over Lona og etter den fant vi turiststien nordover til Kårvatn. Etter en times gange oppover fjellbjørkeskogen på god sti kom vi til Lontjønna. Den ble regulert like før krigen for å gi kraft til Storlia. Jeg planla en bedre lunsj med medbragt jordbær ved bua, men vinden reiv for hardt, så vi krøp i le rett bortom demningen.
P100

Her kunne vi se toppen av Tohatten, jeg gikk nesten til topps i fjor, men siste etappe var ennå ukjent. Vi bestemte oss for å følge samme trase som i fjor, litt mer direkte på høyre side av Lonbekken. Fjellheia oppover langs bekken er lettgått og vi gledet oss over en majestetisk utsyn til Storsalen, Navarnebba og Såtbakkollen i vest. Det regna godt nedi Storlidalen nå, men det så ut til å trekke sørom oss, også Innerdalsfjella var mer eller mindre i sola. Riktig godt fjellvatn i bekken og fint å gå helt opp til 1160 moh. Her fikk vi en diger fjellvegg midt i mot med ei svære hengefonn, vi valgte å gå rundt på venstre sida. Da kom vi oppå 1200 moh, det var hit jeg kom i fjor.

Nå glodde vi rett på toppen av Tohatten, utfra kartet skal sørsida være ei stupbratt ur. Vi gikk derfor rett nord for å prøve østryggen. Innunder østryggen kom vi opptil en langsmal snøfonn, det var riktig fint, da ble det greit å gå opp ryggen oppå blokkmarka. Men vinden reiv nå ille innblanda regnyr, etter snøfonna gikk vi litt på nordsida, der var det heldigvis stille. Her oppi blokkmarka var det lite som vokste, men det sto en god del fjelltjæreblom i praktfull blomst, issoleie og et par enslige gullris.

tohavoff

Kom til toppen av Tohatten 1444 moh kl 1530. sålangt hadde vi gått 9,62 km på 3 1/2 time effektivt, 5 timers tur, 816 høydemeter besteget. Jeg ville til den vestligste toppen, så jeg var bare snar og skreiv meg inni boka før jeg fortsatte, dessuten sto regnværet inn “fra alle kanter”. Dette er fylkesgrensa Sør-Trøndelag-Møre og Romsdal, det skal vistnok stå en stor stein på høgkant her, men det fikk jeg ikke med meg.

Kom helt fram til vesttoppen 1442 kl 1545, et kvarters dryg gange over grov steinur, heldigvis flatt bortover. J. Strand skriver at skikongen Martin Jære (deltok på 5 mila i St Moritz 1948) la inn trimkasse her i 1992. Været bedret seg, jeg måtte finse utsikten endel. Rett fram i nord så jeg sannelig Tingvoll halvøya langt utover (Kristiansund? Freikollen?), Kvanne-ferga, og hele Todalen med kirka innover. Rett vest står de svære fjellsalene Snøfjellet, Skjerdingfjellet, Grinaren og Slanglifjellet på rekke og rad. I sørvest hadde jeg hele Innerdalsfjella så fine i solstreifet, spesielt de digre Storsalen, Såtbakkollen, Trolla og Skarfjellet. Foran disse Kringlehøa. Rett bak hadde jeg fjella i Storlidalen, først og fremst Okla, Kråkvasstind og Nonshøa med Ottdalskamben og Storsomrungsnebba til høyra. I nord var et imponerende skue utover Trollheimen, den majestestiske Neådalssnota rett fram!
P102

Bak denne til høyre Rindhatten, den tretoppete Trollhetta med Blåhøa og Gjevillvasskamman til høyre. Utover til venstre de fine toppen av Fruhøtta, Rognnebba og Trollhøtta. Videre mot venstre den spesielle Nordviksula med to topper, bak denne så jeg Saksa og Hjelmen. Utom Sula er Todalsfjella, mest markant er den fine sukkertoppen på Grånebba (Vassnebba) og Virumkjerringa til venstre. Men no regna de på alle kanter, den harde vinden var ganske våt.

Det gikk tregt over toppene og ned steinura, steinblokkene var sleipe og våte av regn. Etter to timer kom Borga og jeg nedatt til Lontjønna for en god rast ledsaget av resten av jordbæra. Været ville seg ikke her heller, en stor, svart vegg dro innover Storlidalen. Etter en times hardgåing var vi nedpå Lonplassen. God sommervarme, men roligere og “lummert” vær nå. Tilbake Storlia og bilen kl 20, 20,0 km gått totalt i dag på nesten 7 timer effektivt. Akkurat i det jeg skyndet meg inni bilen, kom silregnet, vi hadde berget godt idag!

Flere bilder fra idag;

Dette er ruta mi idag;
tohatt

Save