IMG_8203toppen

Ved Samsjøen var det en riktig fin sommerdag, folk bada ved sandstranda, minst 20 grader, skyfritt og stille!

Vi startet 1030 ved demningen, 488 moh, og gikk stien nordover langs vatnet. Utrolig, helt fritt for insekter og myrene var tørre! Det er kraftig sti helt oppi nordvest-bukta (nedom Samsjølia). Idag var bekken såpass liten at vi gikk over svaberga nedom brua, her ble det en liten pause i solsteken for vanning til Borga og solkrem til meg. Videre etter brua, over åsen og de store myrene oppom Åsalivollen, er det sti i starten, men den forsvinner uti myrene. Vi mista den tidlig og kom vel langt nord før jeg gikk ned dalen mot Åsara, litt vel mye krattskog nedover.

Brua var nå ganske ferdig, den var nymalt og det var lagt på dekke. Det er knapt to timers tur inn hit til brua, 4,3 km fra parkeringa. Den vanligvis bløte myra på østsida var ganske tørr, det var bare å gå rett over. I fjor hadde jeg gått opp til høyre opp en tørr rygg. Nå ville jeg prøve mer rett på, jeg så noen bambuspisker bortover, trolig vintertraseen. Innimellom piskene var fragmenter av sti, det er vel her folket går. Oppå trig. pkt. 635 moh var vi endelig over de store myrene! Det ble en god hvil og blåbær på oss begge her.

Til topps kan man gå som man lyster i dette flate landskapet, jeg fant det veldig greit å gå skrått sørøst opp til den store kløfta på 680 moh. Etter å ha kryssa denne fulgte jeg kommunegrensa videre, i tørr og fin fjellhei. Sjeldent tørt fjell dette tenkte jeg oppover, lite med leskende fjellbekker. Oppom 900 moh flater landskapet helt ut, jeg så flere småpunkt bortover, hovedtoppen så vi faktisk ikke før vi kom over i Selbu.

IMG_8190samsjo

Kom til Rensfjellet 941 moh kl 1600, 8,8 km fra demningen ved Samsjøen, 3 1/2 time effektivt, 453 høydemetre besteget. Endelig en topp i god sommervarme og sol, det var riktig deilig å hvile ved varden! Utsikten derimot var heller begrenset, jeg følte meg alene i sola, Midt-Norge rundt omkring var stort dekket av regn, tåke og mørke skyer. Vi så jo masta på Vassfjellet i vest rett over Kråkfjellet, Gråkallen, åsene over Trondheim og Trondheimsfjorden innover. I nordøst så vi rett ned på Selbusjøen, Sørungen og bygda rundt Selbu kirke. I sørøst er Bringen, men lenger øst var det for skyet til å se noe til Sylan. Noe godt panorama over Samsjøen og Håen er det ikke fra varden, så vi gikk frampå kanten for å fotografere utsikten vest.

Her ville en sett Forollhogna godt i sør (like til venstre for Samsjøvola) og i vest et et nydelig panorama over Trollheimen. Men alt var i gråe skyer og regn. Vi tusla nedover mot brua nedi Oksdalen igjen. Det kraftige regnværet i Gauldalen vestom oss dro inn lette sommerbyger, det var knapt nødvendig å ta på gore-texn. Men hvilken regnbue det ble! En utrolig diger regnbue, med en ende nedi Samsjøen og den andre oppi Rensfjellet, og en liten ekstra oppå, nydelig! Jeg prøvde en mer rett trase over åsen, greit nok. Lite stier her oppå, ganske tørre myrer så det gikk fint å gå de rett over. I åtte tida kom vi tilbake til bilen. 17,0 km totalt idag, 6 timer effektivt, lettskya oppholdsvær. Godt å være på sommertur igjen, uten å raske inn våt hund og klær i full fart, det ble en lengre hvil i aftensola ved bilen.

Bilder fra i dag finner du i bildearkivet-> Gauldalsfjella

Turbeskrivelse:

Ha visakortet klar ved Lundamo. Bommen tar bare kort (kr 75,-), ikke mynter. Kjør opp til Samsjøen. Parker ved demningen i vest. Følg myrstien innover til enden av sjøen, gå over brua og finn stistart over åsen.  Den forsvinner uti myra, gå rett over åsen og finn den nye brua. Oppover til fjells mange muligheter. En fin rute er å følge vintermerkinga. Se turen min fra i fjor for  flere detaljer og kart

image

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments